Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elektromos hullahegyek – kiket mérgez a tavalyi mobilod?

  • 2015. november 09.
  • sklania
Minden digitális, ergo egyre csökken a környezetszennyezés. Korszerűek vagyunk, nem vágunk fákat, nem használunk papírt. Csak évente beújítunk mobilból, laptopból, iphoneból, ipadből, e-olvasóból, tévéből, mert haladni kell a korral. Nyugi, hiszen ezeknek a nagy része újra hasznosítható. Oké, de akkor árulja el valaki, mik ezek az irdatlan szemétdombok Afrikában?

Közeleg a karácsony, rövidesen beszabadulunk az elektronikai boltokba, hogy mindenki megkapja az őt megillető mobilt, fényképezőt, plazmatévét, ipadet. A tavalyi mehet a kukába. Hogy mi lesz vele ezután, azon bizony nem sokat törjük a fejünket. Évente átlagosan 20 és 50 tonna között e-hulladék termelődik.

A veszélyes elektronikai hulladék Kelet-Európából leggyakrabban India és Afrika felé távozik, míg az észak-amerikaiak Kínába küldik sok szeretettel. A közhiedelemmel szemben alig több, mint 12 százalékát hasznosítják újra. A legnagyobb elektromos szeméttelepek a ghánai Accra, a nigériai Lagosz a pakisztáni Karacsi, az indiai Delhi és és a kínai Guiu kietlenebb területein találhatóak.

Itt tömegek foglalkoznak azzal, hogy védőfelszerelés nélkül guberálnak a hulladékból hasznosítható dolgokat, vagy égetik a végtelen hegyekben álló szemetet, ezzel mérgezve magukat és környezetüket a hulladék jelentős ólom, kadmium és berillium tartalmával.

 

Instantkönyvmoly Alex

http://konyvescsajszis.cafeblog.hu/2015/11/06/elektromos-hullahegyek-kiket-mergez-a-tavalyi-mobilod/