Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy liter vízzel mos a legtakarékosabb mosógép

  • 2009. február 27.
  • humusz

Csökkenõ szennyvíz? Jó lenne...

 

Egy átlagos mai mosógép mosásonként 35 liter vizet fogyaszt, továbbá rengeteg energiát, hogy azt felmelegítse, majd végül kipréselje a ruhákból. A leedsi egyetem kutatói feltaláltak egy szerkezetet, amelynek mosásonként egy liter víz is elég. Az új gépet jövőre már piacra dobnák Nagy-Britanniában.

 

Az új gép a csekély víz- és energiafogyasztást kis műanyaggolyók segítségével éri el, amelyeket a ruhákkal együtt forgat. Ezek a piszkos vizet magukba szívják, és így nem kell sem öblítővíz, sem centrifugálás. A ruha szinte teljesen szárazon jön ki a dobból, így szárítóprogramra sincs szükség. A mosógép hátuljában mintegy 20 kiló golyócska fér el, a mosás során onnan adagolja be magának, majd végül újra begyűjti. A golyócskák nedvszívóképessége révén egy töltet úgy száz mosásra elegendő - adta hírül a Technology Review című brit magazin.

A ruhák a folyamat végén ugyanolyan tiszták és frissek, mint egy hagyományos mosógép esetében - állítják a feltalálók. "Bebizonyítottuk, hogy a mindennapi foltok minden fajtáját eltávolítja, a hagyományos mosógépek által felhasznált vízmennyiség csupán töredékével. Még kávéfoltokat és ajakrúzst is" - mondta Stephen Burkinshaw, a leedsi egyetem textilkémia professzora, az új módszer kifejlesztője.

Az új mosógép, amely külsőleg alig különbözik egy átlagostól, állítólag már jövőre piacra kerül Nagy-Britanniában, majd később világszerte. "Célunk, hogy gépeinket a világon mindenütt olyan áron kínálhassuk, amelyen egy átlagos polgár meg tudja venni" - mondta Rob Rule, a 2007-ben külön az új technológia forgalmazására alapított Xeros cég üzletvezetője. Szerinte az új találmánnyal többmilliárd liter vizet lehet majd megspórolni. A műanyag golyócskáknak azonban nem csak a háztartásban lehet majd hasznát venni - a gyártó szerint érdekes alternatívája lehet a vegyi tisztítószereknek, melyek közül sok káros az egészségre.

Forrás: Üzleti Etika / MTI