Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Discovery-n is elérhető a Story of Plastic

  • 2020. június 08.
  • Gyuri

Ember okozta krízishelyzet a műanyagszennyezés, amely világszerte mindenhol hatással van a környezetre és azokra az emberekre, akik szennyezett területen élnek. A Humusz által mindeddig kétszer elérhetővé tett film három kontinenst beutazva mutatja be a szeméttel teli mezőket, a hulladékhegyeket, a kosszal telt folyókat és állóvizeket, valamint a műanyaggyártásból és -feldolgozásból származó mérgező anyagokkal szennyezett régiókat. A mindenki számára tanulságos eseteket bemutató műsort vasárnap este 20:00 órakor láthatták először a nézők a Discovery műsorán.

A Humusz híreit követők számára nem újdonság, hogy a többszörösen díjnyertes Műanyag története (The Story of Plastic) című dokumentumfilmben szakértőkkel és aktivistákkal készült interjúkból tudhatjuk meg, hogy milyen a műanyagszennyezés frontvonalában harcolni. A készítők felfedik a nézők számára azokat a borzalmas következményeket, amelyeket az ökoszisztémákat elöntő műanyag mérgező hatása gyakorol a közösségekre, illetve bemutatják a globális mozgalmat, amely ennek megfékezéséért alakult.

Lenyűgöző eredeti animációkkal, az 1930-as évekből származó archív felvételekkel és első kézből elmesélt esetekből láthatjuk a vészhelyzetet, ahogy a dokumentumfilm feltár előttünk egy komplex problémát, amely hatása a bolygóra és annak lakóira egyre csak fokozódik.

 „A Műanyag története című filmben kiemelt kérdések rávilágítanak arra, hogy a helyben meghozott döntéseknek is globális hatásaik lehetnek – nyilatkozta Nancy Daniels, a Discovery Channel vezető márkamenedzsere majd hozzátette – Megtiszteltetés számunkra, hogy mi lehetünk azok, akik hangsúlyt helyeznek ezekre a kérdésekre, amelyeknek köszönhetően tisztább és egészségesebb életet élhetünk a Földön.”

A dokumentumfilm kiemeli azokat a környezeti és emberi jogokat érintő károkat, amelyeket a műanyag „egész élete” során okoz – nem csak akkor, ha megszabadultunk tőle. A műanyagról szóló üzeneteket már évtizedek óta a gyártók uralják, akik csak a műanyaghulladékra fókuszáltak.

A Discovery-n is elérhető a Story of Plastic

A film során meglátjuk, hogy a műanyagipar egyszerre hibáztatja a könnyelmű fogyasztókat a műanyagokért, miközben több egyszer használatos műanyagot termel, mint eddig valaha. A műsor felhívja a figyelmünket arra, hogy bár a környezetünk műanyagmentesítése rendkívül fontos, csupán tüneti kezelést jelent – a valódi megoldás az lenne, ha közösen megállítanánk a műanyagok tömegtermelését.

A film nem egy új keletű problémával néz szembe, hiszen már 15 évvel ezelőtt is felfigyeltek a műanyag szennyező hatásaira. A felvételek bemutatják azt, hogy egy embercsoport tevékenységei nem csak a saját világukra, hanem a föld másik oldalán élők világára is hatással vannak. Ahogy Shibu K. Nahir aktivista is mondta:

„Nézd meg a Földet, ez egy vízi világ… Szóval, ha elképzeled, hogy egy vízzel teli burokban élünk, rájössz, hogy amit te itt most teszel, az hatni fog minden egyes életformára a világon. Akár Európában, Amerikában vagy Afrikában legyünk is, elengedhetetlen, hogy megértsük ezt a mentalitást és határokon átívelve, közösen tegyünk ellene valamit.”

A Műanyag története című dokumentumfilmet a The Story Of Stuff Project hozta létre a React To Filmmel együttműködésben; eredeti zenéjét Mike McCready (Pearl Jam) és Cody Westheimer szerezte; rendezte: Deia Schlosberg; producer: Kyle Cadotte, Megan Ponder és Stiv Wilson; társ-vezetőproducer: Dianna Cohen, Jackson Browne és Seven McDonald; vezetőproducer: Stiv Wilson, Coraline Charriol-Paul & Dennis Paul és Michael O’Heaney.

Akinek nem volt alkalma a Humusz által szervezett korábbi, online vetítéseken részt venni, jó szívvel ajánljuk a film megtekintését a tévében! Legközelebb június 9-én, hajnali 1 órakor lesz elérhető. Nézzétek meg, ha van rá lehetőségetek, nézzétek vissza felvételről.

Ajánljuk továbbá, hogy a film megtekintése után halgassátok meg a filmmel kapcsolatos szakértői beszélgetésünket is, amit erre a linkre kattintva tekinthetitek meg.

 

Forrás: dontwasteit.hu

Kép forrása: storyofplastic.org