Csúszik a bevezetése, bár a vevők nagy része visszaváltaná a palackokat

  • 2023. december 06.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Bűnbakkeresés és az elhibázott hulladékkoncesszió. Nem indul el 2024. január elsején a kötelező visszaváltási rendszer, mivel Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége akadályozza a betétdíj bevezetését. A volt köztársasági elnök szerint a PET-palackok és aludobozok kötelező visszaváltása csak július elsejétől indul.

Január 1. helyett július 1-től lesz kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon – írja az MTI. A korábbi köztársasági elnök, Áder János szerint a gyártók lobbitevékenysége miatt csúszik a rendszer bevezetése.

A boltok polcain ugyan megjelenhetnek január 1-től az új típusú palackok és dobozok, de az első fél évben a gyártóknak ez csak lehetőség. Egy PET-palack, aludoboz, vagy üveg betétdíja 50 forint lesz. Az automaták – a korábbi szokással ellentétben – csak az ép minőségű csomagolást fogadják el, ezért nem érdemes összetaposni, összegyűrni azokat. A palackokat, dobozokat nem csak a vásárlás helyén, hanem az újonnan felállított több ezer automata bármelyikénél visszaválthatjuk július 1-től.

Az uniós előírások szerint Magyarország 90 százalékra növeli az üveg, az alumínium és PET-palackok visszagyűjtési aranyát.

Sajnos ez a csúszás várható volt. Nemrég írtuk, hogy rosszabb a hulladék helyzet, mint a Mol-Mohu koncesszió előtt volt. 2030-ra sem fogjuk elérni a 2025-ös célokat.

Mégsem tud januártól elindulni a PET-palack visszaváltás, a legközelebbi céldátum július 1. Nyilván senkit nem lep meg, hogy az egész elfuserált kormányzati hulladékgazdálkodás újabb katasztrofális fejezetének, a hulladékkoncessziónak ez a lépése sem sikerült. Mint ahogy semmi más sem, azóta, hogy 2010-ben nekiálltak szétbombázni különböző megalapozatlan ötletrohamok mentén az egész hulladékszektort, figyelmen kívül hagyva a szakmai szervezetek, a civilek és a zöldek által már akkor megfogalmazott kritikákat. Ha a megoldást 13 éve nem is képesek megalkotni, a felelősöket természetesen azonnal megtalálták: a gyártók lobbitevékenysége. Mindig van valami rajtuk kívül álló ok, ami miatt nem sikerülnek a dolgok, jó kérdés, akkor minek van a kormány, ha soha semmi nem rajta múlik, talán az óriásplakátkampányokat leszámítva.

A fideszes hulladékgazdálkodás emlékeztet a szocialista mezőgazdaságra, öt fő ellensége van. A hulladékok meg a négy évszak – írta Jávor Benedek a Párbeszéd-Zöldek EP listavezetője.

A magyar lakosság háromnegyede azt mondja, igyekezni fog, hogy a 2024-től induló palackvisszaváltási rendszerben lehetőleg minden betétdíjas üveg- fém- és műanyagpalackot visszavigyen a boltoknál elhelyezett automatákba, de 50 százalék leginkább azzal lenne elégedett, ha készpénzben kapná vissza a betétdíjat – többek között ez derült ki a Reacty Digital friss felméréséből, melyet a G7 ismertetett.

A felmérés eredménye arra utal, a betétdíjas visszaváltási rendszert koncessziós formában januártól elkezdő Mol csoporthoz tartozó Mohu összességében pozitív fogadtatásra számíthat, az induló rendszer ismertsége jónak mondható, de az érintettek többnyire nem abban a formában fogják megkapni a betétdíjat, ahogy azt a leginkább szeretnék.  A boltokba már sok helyen kihelyezett, de csak januártól használható palackvisszaváltó automaták nem fogják készpénzben kiadni azt a palackonkénti 50 forintot, amit a vevők a vásárláskor kifizettek érte. A gépek jellemzően csak egy olyan utalványt fognak nyomtatni, amelyet az adott boltban le lehet vásárolni, az pedig egyelőre nem világos, hogy a pénztárnál a készpénzt a boltnak egyáltalán kötelező-lesz e visszaadni.

A vásárlónak lesz lehetősége arra is, hogy egy applikáció letöltése után a visszajáró pénzt a bankszámlájára utaltassa, de ahogy ez az automaták minapi bemutatásakor kiderült, ez a megoldás nem indul el januárban, várhatóan csak március-áprilisban lesz kész.

A pénz körforgását úgy lehet elképzelni, hogy a palackok után a gyártók fognak 50 forintot kifizetni a Mohu-nak, és ők az összeget akkor kapják vissza, amikor a terméket megemelt áron eladják a nagykereskedőknek vagy a boltoknak. A boltok akkor kapják vissza a befektetett 50 forintjukat, amikor ennyivel drágábban eladják azt a vevőknek, végül pedig a vevő a Mohu-tól kapja vissza az 50 forintját, de csak akkor, ha a palackot visszaviszi, és ennek formája nem lesz feltétlenül készpénz.

A fentiekből az is következik, hogy ha a vevő (vagy más) a palackot nem viszi vissza, akkor az 50 forint a Mohu-nál marad, ezt a cégnek a rendszer fejlesztésére kell fordítania. A Reacty felmérése szerint a lakosság alapvetően támogató a megoldással kapcsolatban, de sokan vélik úgy, hogy az csak hosszabb távon indul be, mert hozzá kell szokni. Attól pedig tartanak, hogy az eldobott palackokat összegyűjtők, tipikusan hajléktalanok emiatt gyakrabban megjelennek az üzletekben.

A felnőtt magyar lakosság 87 százaléka fontosnak tartja a szelektív hulladékgyűjtést a Reacty adatai szerint, és bevallása szerint 83 százalék elkülönítve gyűjt legalább egyféle hulladéktípust. Az iskolai végzettséggel párhuzamosan nő a tudatosság, a diplomások közül gyakorlatilag mindenki szelektíven gyűjt – elsősorban környezetvédelmi szempontok miatt.

Forrás: greenfo.hu