Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csomagolási szakma szerint évi 15 ezer tonnányi műanyagot kell kiváltani Magyarországon környezetbarátabb termékkel

  • 2021. július 21.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Évi 15 ezer tonnányi egyszer használatos műanyagot – ételtartó dobozok, italpoharak, zacskók – kell kiváltani más, környezetbarátabb termékkel Magyarországon a július 1-től hatályos kormányrendelet alapján – tájékoztatta a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) az MTI-t.

Két éve, amikor biztossá vált, hogy idén Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendszerébe egyes egyszer használatos műanyagok uniós tilalmát, az érintett termékek volumene még évi 10 ezer tonna alatt volt a szövetség adatai szerint. Ez tavaly emelkedett 15 ezer tonnára az elviteles ételdobozok, italpoharak és hordtasakoknak a koronavírus-járvány következtében jelentősen bővülő mennyisége miatt – mutatott rá a CSAOSZ.

A csomagolószakma érdekképviselete piaci forrásból úgy tudja, a megfelelő alternatívák megtalálása már zajlik, olyanok is a műanyagot helyettesítő termékek gyártásába kezdtek, akik korábban egészen mással foglalkoztak.

Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára a közlemény szerint úgy fogalmazott: bár a rendelet még most is szül némi bizonytalanságot az iparágban, a statisztikák azt jelzik, hogy az átállás már tavaly megkezdődött. A korábban éves szinten mintegy 15 százalékkal növekvő hazai műanyag csomagolóanyag-felhasználás értéke (ebbe nem csak a tiltás alá eső termékek számítanak bele) 2020-ban 288 milliárd forintról 268 milliárdra, azaz 7 százalékkal csökkent.

A főtitkár szerint egyelőre átmeneti időszak figyelhető meg az érintett szektorokban – gyorsétkezdék, étel-házhozszállítás, catering, italautomaták -, júliusig ugyanis sokan legalább egy évre elegendő készletet halmoztak fel a rendeletben szereplő műanyag termékekből.

A kormány tavaly februárban hirdette meg a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amely idén július elsejétől tiltja az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát. A hónap elejétől tilos egyebek mellett műanyag fültisztító pálcikát, evőeszközt (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányért, szívószálat, italkeverő pálcikát forgalomba hozni. A korábban felhalmozott készleteket a rendelet szerint azok kimerüléséig fel lehet használni.

A tiltásokkal azt a célt szeretnék elősegíteni, hogy Magyarországon egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék a fogyasztók igénybe.

A kormány a tilalommal érintett egyszer használatos műanyag termékeket gyártó cégek technológiaváltásához 10 milliárd forint támogatást biztosított 2020-ban. A következő uniós ciklusban is terveznek bevezetni további támogatásokat erre a célra.

Forrás: dontwasteit.hu