A csapvíz ásványvíz?
Magyarországon nyugodtan lehet csapvizet inni (nem úgy, mint például tőlünk délebbre), mivel ugyanolyan jó minőségű, mint az ásványvíz. A két termék között vannak azonban különbségek, például a fölösleges csomagolás és az ár.
A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika Szaklap szakértői szerint nincs jelentős különbség az ásványvíz, illetve a csapvíz között, bár a két termék más-más módon kerül a fogyasztóhoz. még a szakemberek sem egyeznek meg abban, hogy a csapvíz, vagy a palackos víz az egészségesebb.
A szerencsés földtani körülmények miatt Magyarországon valamennyi településen lehetőség van arra, hogy iható csapvízhez jusson a lakosság. Ahol ez eddig még nem történt meg, ott minden esetben van mód a megvalósulásra. Hazánkban az ivóvízellátás alapját a felszín alatti vízbázisok adják, a cél a mintegy 90%-os részarány hosszú távú megőrzése. A csapvíz előállítása a felszín alatti rétegekből kitermelt víz (ún. nyersvíz) kezelésével jön létre.
A vízkezelés legfontosabb részelemei a vastalanítás, mangántalanítás, gázmentesítés (metánmentesítés), arzénmentesítés és az ammóniummentesítés. A klórozás ezt követően történik, és célja a csővezetékben a vízkémiailag már megfelelő vízminőség bakteriális szempontú romlásának megakadályozása. A magyarországi vezetékes vízforrások különböznek egymástól, de a szigorú szabványok biztosítják a megfelelő minőséget. A fő veszély a vezetékes víz felhasználásánál a fogyasztó rendszere lehet.
A palackos vizek fogyasztásánál nem árt tudni, hogy minden természetes ásványvíz felszín alatti víz, de nem minden felszín alatti víz természetes ásványvíz. Ahhoz, hogy valamely termék valóban ásványvíz lehessen, ne csak palackozott ivóvíz, számos feltételnek kell megfelelnie. A kutak mélysége igen változó, néhány métertől 2550 méterig terjed. Jelenleg közel 140 kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet hazánkban, amelyek közül 50–60 vizét palackozzák. Természetes ásványvíz védett vízadó rétegből származik, a kutakat meghatározott nagyságú védőterülettel kell körülvenni. Az ásványvizet a forrás, kút közvetlen közelében kell palackozni, valamont nem szabad vegyszert, konzerváló- és fertőtlenítőszert hozzáadni.
Az ásványvizek címkéje fontos szerepet tölt be. Minden címkén feltüntetik a víz összes oldott ásványianyag-tartalmát, valamint a jellemző összetevők mennyiségét. A magyar ásványvizek összetétele nagyon változatos, az 500 mg/liter összes ásványianyag-tartalmú vizektől a 1800-2000 mg/liter ásványi anyagot tartalmazó vizekig minden megtalálható. A szén-dioxiddal enyhén dúsított termék esetében a termék szén-dioxid-tartalma 2-4 g/l, a magyar piacon klasszikusnak mondható szén-dioxiddal dúsított termék esetében 6-7 g/l. A legnagyobb különbség az ár. Míg egy másfél literes ásványvíz ára, márkától függően 55-150 Ft, addig ugyanennyi csapvíz ára 80 fillér és 1 forint között mozog.
Forrás: greenfo.hu