Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csak játék a Budapest Climate Summit

  • 2020. október 12.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az Extinction Rebellion Magyarország focimeccsel hívta fel a figyelmet a Klímacsúcs komolytalanságára.

2020. október 9. Budapest - Az Extinction Rebellion Magyarország a Budapest Climate Summittal kapcsolatban fejezte ki nemtetszését a rendezvény helyszínéül szolgáló Marriott Hotel előtt. A környezetvédelmi aktivisták szerint a magasrangú magyar és uniós tisztségviselők és a régió vezető vállalatainak képviselői részvételével megrendezett Klímacsúcs hiteltelen, mert szakértők helyett nagyvállalatok képviselői, ökológiai szempontok helyett gazdasági érdekek kaptak helyet a konferencián.

Péntek reggel az Extinction Rebellion Magyarország tagjai a budapesti Marriott Hotel előtt gyülekeztek. A szálloda az első Budapest Climate Summitnak, azaz Klímacsúcsnak, szolgál helyszínéül. Habár a környezetvédelmi aktivisták üdvözlik azt, hogy a döntéshozók legalább foglalkoznak a klímaváltozással, úgy gondolják, hogy Klímacsúcs mind a meghívott előadókat, mind az előadások tartalmát nézve messze elmarad az elvárhatótól. Elégedetlenségüknek egy kreatív demonstrációval adtak hangot.

A megmozdulást egy 10 méteres molinó kifeszítésével kezdték meg, amelyen “Greenwashing Summit” (azaz “zöldrefestés csúcs”) felirat volt olvasható. Az aktivisták a feliratot a hotel bejárata felé tartották 15 percig ezzel üzenve az érkező résztvevőknek. Ezután az akció hotel Duna felőli oldalán folytatódott. Az aktivisták célja volt, hogy felhívják a figyelmet, hogy a Climate Summit inkább a szennyező vállalatok zöldre festését szolgálja, a valós klímavédelmi intézkedésekről szóló tárgyalások elősegítése helyett. Úgy tűnik, hogy a politikai és gazdasági döntéshozóknak ez csak egy játék, amelynek a bolygó lesz a vesztese. Ennek az Extinction Rebellion Magyarország úgy állított görbe tükröt, hogy egy focimeccs keretében figurázta ki a Climate Summit hat kiválasztott résztvevőjét (Magyar Kormány, Európai Unió, Shell, Tesco, MOL, BMW). A résztvevő vállalatokat képviselő játékosok egy földgömbbel játszottak le egy rövid focimeccset, amit a kommentátor megjegyzései kísértek arról, milyen környezetromboló tettek köthetőek az egyes játékosokhoz. A két csapat nem egymás ellen játszottak, hiszen mind egy oldalon állnak, a játék tényleges vesztese a Föld.

A környezetvédelmi szervezet egyik aktivistája, Bartók Szilvia, elmondta, hogy ezzel a szándékosan komikus megmozdulással arra akartak rávilágítani, hogy a Climate Summit hiteltelen, a résztvevői valójában ellenérdekeltek a tényleges változásban, ami megoldaná a klímaválságot, helyette csak a saját “játékukat” játszák, hogy tovább mehessen minden a megszokott módon. “Célunk az akcióval, hogy minél többen lássák, a magyar kormány nem tesz többet látszatintézkedéseknél, és a klímavédelmi lépéseket nem az átlagember érdekei, hanem a gazdasági és politikai érdekek határozzák meg.”

A szervezet szakértők bevonásával megvalósuló, valódi egyeztetést követel, mely nem a piaci megoldásokat részesíti előnyben, hanem olyan rendszerszintű változást, melynek központjában a társadalmi és környezeti igazságosság áll. A környezetvédő aktivisták szerint fontos, hogy a klímaváltozás központi téma maradjon, és hozzáértő, hiteles szakértők közösen dolgozzák ki a szükséges intézkedéseket. A probléma súlyának megfelelően kell cselekednünk, azonban az időnk egyre fogy, így nem engedhetjük meg, hogy a valódi változásban ellenérdekelt cégek játszótere legyen a Klímacsúcs.

Az Extinction Rebellion Magyarország megmozdulására a “Climate Care Uprising” (“Klímavédelmi Felkelés”) nevű nemzetközi akciósorozat részeként került sor. A több mint 20 ország részvételével megvalósuló akcióhullám során arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenleg zajló válságok egymásra épülnek, és megoldásuk érdekében a profit és a gazdasági növekedés helyett a társadalmi és klímaigazságosságnak kell előtérbe kerülnie a politikában.

 

Az Extnnction Rebellion a klímamozgalom egyik nemzetközi szereplője, amely az erőszakmentes ellenállás eszközeivel sürgeti a rendszerszintű változást. A mozgalom az Egyesült Királyságból indult 2018-ban, azóta több száz autonóm sejtje alakult, a világ különböző országaiban. A Magyarországi csoport 2019-ben indult.

A szervezetről az alábbi linkeken talál további információt:

Magyarországi szervezet: [www.facebook.come/xrhungary/](http://www.facebook.com/xrhungary/)

 

Nemzetközi szervezet: https://rebellion.earth/

 

Fotók: Gáspár Dániel / KOLLAB Photo

 

A fotó és a kép forrása: Extinction Rebellion Magyarország