Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Coca-Cola a világ legnagyobb PET-újrafeldolgozóját tervezi

  • 2007. szeptember 16.
  • humusz
A Coca-Cola Company (Atlanta) bejelentette a United Resource Recovery Központtal (Spartanburg, Dél-Karolina) kötött együttmûködési tervét, amely keretén belül több, mint 60 millió USA dollár ráfordítással az Egyesült Államokban megépítenék a világon a legnagyobb, 'palackból palack'-nak (bottle-to bottle) nevezett eljárással mûködõ újrafeldolgozó üzemet.

A Resource Recycling jelentése szerint a Coca-Cola azt tervezi, hogy PET-palackjainak 100 százalékát újrafeldolgozza vagy újrahasználja. A mintegy 120 000 m2 alapterületű üzem a dél-karolinai Spartanburgban épül majd fel, 2008-ban nyit és várhatóan 2009-ben üzemelik be teljes egészében. A tervezett újrafeldolgozó központról az alábbi linken található videófelvétel: http://www.eventstreams.com/recycling

Az üzem - a várakozások szerint - megközelítőleg 45 000 tonna, élelmiszeripari minőségű, újrafeldolgozott PET-palackot termel majd évente.

„Cégünk hosszú távú fennmaradása azon múlik, hogy képesek vagyunk-e csomagolóanyagaink hosszú távú fenntarthatóságát biztosítani" - mondta Sandy Douglas, a Coca-Cola North America elnöke. „Ez az új újrafeldolgozó üzem mérföldkőnek számít, hiszen azon dolgozunk, hogy az Egyesült Államokban elősegítsük az újrafeldolgozás fejlődését és hogy a PET-palackjaink számára biztos átvevő piacot teremtsünk".

A cég már Ausztriában, Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Svájcban is befektetett újrafeldolgozási lehetőségekbe és több, mint 17 országban - beleértve az Egyesült Államokat is - újrafeldolgozott palackokat használ.

A Coca-Cola bejelentette azt is, hogy tovább bővíti kapcsolatát az újrafeldolgozásra ösztönző RecycleBank programmal, amely jelenleg Delaware-ben, New Jersey déli részén, valamint Pennsylvaniában működik, de tervezik, hogy tevékenységüket kiterjesztik Massachusettes-re, New York-ra és Vermontra is.

A Coca-Cola egy meg nem nevezett összeget tervez befektetni a vállalatba azzal a céllal, hogy országszerte elősegítse a Recycle Bank program elterjedését. A cég ezen a héten tett bejelentése szerint - a 2006-ban készült vállalati fenntarthatósági jelentésével összhangban - egy új, a jelenleginél 5 százalékkal kevesebb polietilén tereftalátot (PET) tartalmazó palackot hozott forgalomba. Ezen kívül pedig a cég egy újrafeldolgozott PET-palackokból készített ruhaneműt dobott piacra „ Fogyasztás utáni hulladékot viselek" felirattal.


from Alan Watson
fordította: Berta Bea