Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bővül a környezetvédelmi termékdíjas kör

  • 2014. november 24.
  • Csilla

Így kopaszt meg minket jövőre az állam: bár az internetadó most elbukott, de az önkormányzatok szabad kezet kapnak adókivetésben, jön a szappanadó, még az irodai papírt és a műnövényt is megadóztatják. Vége lehet a Tesco-nak és az Auchan-nak.

Az Országgyűlés november 18-án elfogadta a jövő évi adócsomagot. Bár az internetadó kikerült a törvényből, de jön a szappan- és művirágadó, a szeszes italok nagy részére chipsadó, 50 százalékos reklámadó, brutális élelmiszer-felügyeleti díj, az önkormányzatokat pedig ráeresztik az eddig meg nem adóztatott dolgokra.

Adókivetésben szabad kezet kapnak az önkormányzatok

Az önkormányzatok számára lehetővé teszik, hogy lényegében bármely vagyontárgyra adót vessenek ki. A települések települési adót “vezethetnek be bármely adótárgyra, ha az nem képezi törvényben szabályozott közteher tárgyát”. Az adónak nem lehet alanya szervezet vagy vállalkozás. A javaslat mentesíti a helyi iparűzési adó alól azokat a szövetkezeteket, amelynek legalább 95 százalékban a tagjai részére történő értékesítésből vagy a tagjai termékeinek értékesítéséből származik a nettó árbevétel.

A jövő évi adócsomagban a chipsadó (népegészségügyi termékadó) hatályát kiterjesztik az alkoholos italokra. Ebből a körből az általános indoklás szerint ugyanakkor – szó szerinti idézet: a méz kedvező élettani hatására tekintettel – kikerülnek az adóköteles termékek köréből, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, de cukortartalma nem haladja meg a 40 százalékot. Úgy tűnik, a mézes pálinkák megússzák...

Jön a szappanadó

Bővítették a környezetvédelmi termékdíj hatálya alá tartozó, díjköteles termékek körét, így a jogszabály “tárgyi hatálya” 2015. január elsejétől egyéb műanyag termékekkel bővül (ilyen például a művirág), egyéb vegyipari termékekkel (mosószer, tusfürdő), az irodai papírral, valamint a jelenlegi szabályozás hatálya alá nem tartozó elektromos, elektronikai berendezésekkel (például ipari méretű berendezések). A gazdálkodók csekély mennyiség kibocsátása esetén átalány fizetésére lennének jogosultak. A tervezet ezt egyéb műanyag termékek esetében 2, egyéb vegyipari termékeknél 200, az irodai papírok esetében pedig ugyancsak 200 kilogrammban határozza meg. E kibocsátók átalánydíja évi 4 ezer forint. Nagyon rosszul járnak tehát a fröccsöntött növények gyártói és terítői, hiszen a törvényjavaslat szerint 1 kilogramm valósághű, de örökéletű növényre 1900 forint termékdíjat vetnének ki. Többe kerül majd a mosás, tisztálkodás, de a szőrtelenítés és a hajfestés is, a javaslat a szépségápolási szereket kilogrammonként 57 forinttal sújtaná, a mosó- és tisztítószereket pedig 11 forinttal.

Az irodai papírt – amit definíció híján így határoznak meg a javaslatban: "információ hordozására alkalmas író-, nyomtató- vagy fénymásoló papír, amely további megmunkálás nélkül alkalmas írásra, nyomtatásra vagy fénymásolásra" – kilónként 19 forinttal terhelné a tervezet.

Az internetadó elbukott
A kormány az eredetileg benyújtott adócsomagban még 150 forintos gigabájtonkénti netadóval kalkulált (erre később felső határt szabtak volna), ám a hatalmas társadalmi tiltakozás hatására az adócsomagból kivették a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó javaslatot.

Forrás: greenfo.hu