Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Betétdíjas dobozrendszert vezetne be a német Edeka üzletlánc

  • 2018. augusztus 06.
  • CsViki

A német Edeka szupermarketlánc új betétdíjas rendszert tesztel, amelynek lényege, hogy a vásárlók a csemegepultnál helyben kölcsönözhető (műanyag) dobozokba is kérhetik a felvágottat és a sajtot. Idővel egész Németországban szeretnék ezt az egyszerű és praktikus megoldást bevezetni.

Az első, szélesebb vásárlókört érintő kísérleteket Büsum városában (Schleswig-Holstein tartomány) végzik, céljuk, hogy Németország-szerte bevezessék az újrahasználható csomagolást. Több Edeka boltot üzemeltető üzletvezető is érdeklődést mutat a rendszer iránt, amellyel elkerülhető az egyszer használatos műanyag. Az egyes Edeka üzletek – lévén önállóak – azonban saját hatáskörben döntik el, hogy bevezetik-e a betétdíjas csomagolásnak ezt a formáját. 

 

Hogyan működik?

A dobozok betétdíja mérettől függően 4-5 euró, amelyet egyszer kell megfizetni. A dobozokat a vevők a következő vásárlás alkalmával visszaviszik, a kijelölt gyűjtőkonténerekbe dobják, cserébe új, tiszta edényt kapnak. Az üzlet saját mosóberendezést üzemeltet, amelyben a dobozokat fertőtlenítik.

 

A WWF-fel is együttműködnek

Az üzletlánc a WWF-fel együttműködve igyekszik egyre környezetbarátabbá tenni üzleteit: „Egyre többen gondolkodnak azon, hogyan tudnák a bevásárlást hulladékhegyek nélkül megúszni”, mondja Marina Beermann, a WWF szóvivője. „Ez a betétdíjas dobozrendszer egy igen okos kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók egyszerű módon, maguk is aktívan tegyenek a környezetért”.

Kiegészítés: A német REWE üzletlánc egyes boltjaiban is működik hasonló rendszer. Vannak üzletek, amelyekben műanyag dobozok helyett akár fémdobozt is lehet bérelni, már ha nincs nálunk saját edény. Ugyanis azt is használhatjuk mindkét üzletlánc boltjaiban. A (gyakran kifogásként felhozott) higiéniai előírásoknak úgy próbálnak eleget tenni, hogy tálcákat helyeznek a pultra, a vevők ezekre rakhatják saját, tiszta edényeiket, így azok nem érintkeznek közvetlenül a csemegepult higiéniai szempontból kritikusabb, üvegfallal elzárt részével.

Forrás: apf/ksta.de