Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Banyatankkal" a környezetért - Flashmob a Nejlonzacskómentes Világnapon

  • 2015. június 20.
  • Csilla

Bár Magyarországon termékdíjas a műanyag bevásárlótáska, és egyre többen visznek is magukkal szatyrot a bevásárláshoz, a tudatos vásárlói szokások még mindig nem elég elterjedtek a mindennapokban. Erre szeretnénk a figyelmet felhívni és jó tanácsokkal szolgálni egy látványos flashmob keretében.

júli 3Július 3-a a nemzetközi Nejlonzacskómentes Nap, amit immár sokadik alkalommal rendezik meg Európa és világszerte.

Ma egy átlag uniós polgár 200 nejlonzacskót használ fel évente, 90%-ban egyetlen egyszer. Ez évi 8 milliárd szemetet jelent a természetben, melynek nagy része a tengerekbe jut el, veszélyt jelentve a vízi élővilág számára is.

Magyarországon ennél jobb a helyzet, ugyanis már a legtöbb boltban nem osztanak ingyen szatyrokat a pénztáraknál. Azonban még így is rengeteg zacskót használunk fel (pl. péksütemények, zöldségek), arról nem is beszélve, hogy egy bevásárlás során a termékekkel mennyi - jórészt műanyag - csomagolóanyaghoz is hozzájutunk, ami szinte azonnal mind a szemetesben végzi.

Bár a hulladék szelektív gyűjtése is segít energiát és nyersanyagot spórolni, azonban még mindig csővégi megoldást jelent, azaz a fölös szeméttermelésre nem nyújt végleges megoldást. Ennél sokkal környezetkímélőbb alternatíva az újrahasználat és megelőzés, amely a problémát a gyökerénél kezeli a hulladékmennyiség keletkezését csökkentve.

A Humusz a nulla hulladék érdekében 10 egyszerű lépést fogalmazott meg, amelyekkel a legegyszerűbb, de leghatékonyabb módon csökkenthetjük hulladékunkat. Ehhez pedig az egyik lehetséges eszköz az alábbi képen látható :

 

banyatank

A képen található gurulós bevásárlótáskákról sokaknak a "banyatank" kifejezés jut eszébe, amely arra hivatott utalni, hogy tipikusan az idősebb, piacra járó generáció használja előszeretettel. És milyen jól teszik! Hiszen nincs is környezetbarátabb módja a vásárlásnak, mint helyi termelőktől, jó minőségű, csomagolásmentes termékeket beszerezni. A "banyatank" pedig ezt teszi lehetővé a legkényelmesebb módon. Mindezeken felül azonban vannak már olyan helyek (pl. Bécs), ahol már néhány éve is kifejezetten divatos volt ezt a fajta táskát használni, több helyen árultak designerek által tervezett és - akár használt molinók felhasználásával - készített változatokat is.

 

Még mindig nem hiszel nekünk? Akkor gyere el július 3-án a Móricz Zsigmond körtérre délután fél 5-kor, mutasd meg a Te "banyatankod" és csatlakozz a flashmobhoz! Meglátod, jó móka lesz!

 

Részletek a [email protected] címen. A tárgyba ne felejtsétek beleírni, hogy "flashmob"! :)

Facebook esemény