Az ivóvízbázisok fele világszerte tele van örök vegyi anyagokkal

  • 2024. április 17.
  • Jakab János

45 ezer felszíni és felszín alatti vízbázis elmúlt 20 évben elvégzett vizsgálata alapján egy nemzetközi kutatócsoport azt állítja, hogy az ivóvíz-hálózatokat is ellátó források mintegy felében az egészségügyi határértéknél jóval magasabb az örök vegyi anyagoknak nevezett vegyületek koncentrációja – írja az IFL Science.

Az ausztráliai New South Wales Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi konzorcium eredményeit a Nature Geoscience folyóiratban április 8-án megjelent tanulmány részletezi.

 

sites

 

Bár a szintetikus vegyületek környezetre gyakorolt hatásait csak alig másfél évtizede kezdték vizsgálni, a PFAS vagy PFA gyűjtőnéven ismert perfluor és polifluor tartalmú alkil anyagokról mostanra kiderült, hogy közvetlen összefüggésbe hozhatók a vetélés magasabb kockázatával, az alacsony születési súllyal, a magas koleszterinszinttel vagy a pajzsmirigy megbetegedésével és a rák bizonyos fajtáival, ráadásul az esővíz is tele van velük.

 

sites

 

A mostani tanulmányt jegyző kutatók szerint az aggasztó mértékű PFAS-koncentrációkat a felszíni, felszín alatti természetes, illetve mesterséges víztározók vízében mérték. A vezetékes csapvizet a világ legtöbb helyén biológiai, kémiai és fizikai módszerekkel is tisztítják, az OECD országokban külön eljárással szűrik a PFAS-vegyületek többségét is.

 

Cikk és kép forrása: qubit.hu