Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU egyre közelebb a közös töltő bevezetéséhez

  • 2022. május 04.
  • Fodor Réka

Az EU azon dolgozik, hogy a C típusú USB a közös töltési szabvány legyen a kis elektronikai eszközök esetében. Összefoglaltuk, mit várnak a képviselők az új törvénytől.

A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek. Környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt szeretne bevezetni.

A Parlament fogyasztóvédelmi szakbizottsága április 20-án támogatta a Bizottság javaslatát a mobiltelefonok és más kisméretű elektronikai eszközök – például táblagépek, e-könyv-olvasók, okoskamerák és hordozható elektronikai eszközök – egységes töltőjének bevezetéséről.

"84% az Európai Bizottság 2019-es tanulmánya szerint azoknak a fogyasztóknak a százalékos aránya, akiknek az elmúlt két évben telefontöltőkkel kapcsolatos problémái voltak

Mit várnak a képviselők?

A képviselők néhány módosítást javasoltak a Bizottság javaslatán:

Több eszköz bevonása

A Bizottság javaslata a mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fülhallgatókra, fejhallgatókra, kézi videojáték-konzolokra és hordozható hangszórókra vonatkozik. A képviselők e-olvasókat, alacsony fogyasztású laptopokat, billentyűzeteket, egereket, fülhallgatókat, okosórákat és elektronikus játékokat szeretnének hozzáadni.

A vezeték nélküli töltéssel kapcsolatos követelmények

Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében a képviselők azt javasolják a Bizottságnak, hogy harmonizálja a vezeték nélküli töltési megoldásokat, és építse be a jogszabályokba a legmegfelelőbb technológiákat vagy szabványokat.

Új készülékhez nem kell új töltő

Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszköz töltővel vagy anélkül vásároljanak. A képviselők azt szeretnék, ha az alapértelmezett opció töltő nélkül lenne, amellett, hogy jelezni is kell, hogy van-e töltő.

Továbbfejlesztett piacfelügyelet

Beleértve a nem megfelelő termékek vagy a tájékoztatási kötelezettségek be nem tartása elleni biztosítékokat.

Az új technológiák nyomon követése

Az új töltési technológiákra vonatkozó jogszabályok alkalmazásának felülvizsgálata érdekében.

Az új szabályok felgyorsítása

A képviselők a Bizottság javaslata szerinti két év helyett egy évet szeretnének adni a tagállamoknak az új törvény végrehajtására.

 

Forrás: dontwasteit.hu