Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EP 2026-tól jóváhagyja a települési hulladékégetők bevonását a kibocsátáskereskedelmi rendszerbe

  • 2022. június 30.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

ZeroWasteEurope

Brüsszel, 2022. június 22.

Az Európai Parlament (EP) tagjai ma jóváhagyták, hogy a települési hulladékégetők 2026-tól bekerüljenek az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (EU Emissions Trading Scheme, ETS) hatálya alá. Ez a döntés a települési hulladékégetők fosszilis CO2-kibocsátásának árazását vonja maga után.

A Zero Waste Europe pozitívan értékeli ezt a lépést. Úgy véljük azonban, hogy a 2026-os dátum túl késői, mivel a hulladékégető művek nagy mennyiségű műanyagot égetnek el, és ennek következtében nagy a szén-dioxid intenzitásuk.

Egy nemrégiben készült jelentés szerint a műanyagok életciklusára vetített CO2-kibocsátásának egyharmadát a műanyaghulladék elégetése okozza [1].  A hulladékégetők fosszilis CO2-kibocsátásának árazására azért van szükség, hogy ösztönözzük a műanyag körforgást és megelőzzük a hulladék keletkezését [2].

Janek Vähk, a Zero Waste Europe éghajlat, energia és levegőszennyezési programjának koordinátora így fogalmazott: „Úgy gondoljuk, hogy a települési hulladékégetőknek viselniük kell a működésük klímaköltségeit, és már most be kellene vonni őket.”

Vähk hozzáteszi: „A bevonásuk biztosítaná, hogy az újrahasznosítható anyagokat kivonják az égetésre szánt hulladékáramból, és az EU hulladékhierarchiájának megfelelően, vegyes hulladékválogató rendszerek alkalmazásával újrahasznosítsák.”

Az Equanimator által végzett kutatás [3] szerint az újrahasznosítható anyagok kiválogatása a maradékhulladékból 39 millió tonna CO2-egyenérték nagyságrendű megtakarítást eredményezhet [4], és segíthet a települési hulladékra vonatkozó újrahasznosítási célok elérésében. [4]

A Zero Waste Europe úgy véli, hogy az égetőművek bevonása alapvető fontosságú az EU éghajlati és körforgásos céljainak sikeres megvalósítása szempontjából, és felszólítja a Tanácsot, hogy támogassa a települési hulladékégető létesítményekre vonatkozó mentesség törlését az ETS-irányelv I. mellékletéből.

Fordította: Uray Katalin

Forrás: ZWE

 

[1] SystemIQ – ReShaping Plastics https://plasticseurope.org/wp-content/uploads/2022/04/SYSTEMIQ-ReShaping...

[2] CE Delft study for ZWE https://zerowasteeurope.eu/wp-content/uploads/2021/10/ZWE_Delft_Oct21_Wa...

[3] Sorting recyclables From Residual Waste https://www.youtube.com/watch?v=5OjzLN2N1hs&t=277s&ab_channel=ZeroWasteE... (study available upon request).

[4] Eunomia (2021) Waste in the Net-Zero Century: Testing the Holistic Resources System via Three European Case Studies. https://www.eunomia.co.uk/free-download/?fdpid=11943