Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az eddig gyártott műanyag 91%-át nem hasznosítottuk újra

  • 2020. március 04.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Vajon megmérhető-e, hogy mennyit nyom a világon valaha gyártott műanyagtárgyak-és termékek együttes súlya? És ebből mennyit sikerült mindmáig újrahasznosítanunk? Nos, igenis megvannak az adatok erre is.

 

A műanyag hasznos és jó dolog, megkönnyíti hétköznapjainkat, fontos része az ipari gyártásnak, szinte minden szegmensben széles körűen használják. Amióta a modern ember tömegtermelésben gyárt és minden nap használ műanyag tárgyakat, az az idő úgy kb. hat évizedre tehető mostanáig. Ezalatt, pontosabban 2017 közepéig úgy kb. 8,3 millió tonnát gyártottunk le ebből az anyagból, de ez a szám természetesen napról-napra növekedett azóta, s most is növekszik - s az is tény, hogy ennek az elképzelhetetlenül nagy mennyiségnek a 91 százalékát mindmáig nem hasznosítottuk újra. 

Miután korábban nem igazán voltak komoly tervek ezirányban, jelenleg a világ számos országában van műanyagkrízis, azaz a felhalmozás messze meghaladja az újrafelhasználás volumenét, így a műanyag nagy része lerakókban, vagy - ami még ennél jobb eset - égetőkben végzi.

 

forrás: zipmagazin.hu