Áramtermelő „szélfák” – a napelemek alternatívái lehetnek?

  • 2023. november 24.
  • kovacseszter

Vajon a függőleges mikroturbinák új megoldást jelenthetnek a helyi vagy közösségi zöld energiatermelésre?

A közösségi napelemfarmoktól a közös tulajdonú szélturbinákig egyre több megoldás születik arra, hogy megújuló energiát vigyünk az otthonunkba. A New World Wind „szélfák” kifejezetten városi környezetre lettek tervezve, ahol akár kisebb helyi közösségeket, vagy családokat is elláthatnak megújuló energiával, adta hírül a Euronews.

Függőleges mikroturbinákkal működnek

A hagyományos szélturbinákról általánosan elterjedt, hogy igen zajosak, csak erősen szeles területeken hatékonyak, illetve veszélyesek a madárvilágra. Jelenleg elsősorban nagyobb kapacitású szélenergia farmok léteznek, melyek a lakott területektől távol üzemelnek. A szélenergia egyéni alkalmazása egyelőre kevésbé elterjedt.

A WindTree függőleges mikroturbinái azonban megoldást jelenthetnek kisebb közösségek vagy egyéni megújuló energiatermelésre is, akár városi köztereken is építhetők. Egyre több városban találkozhatunk velük köztereken, sportpályákon.

Az Aerofeal technológia

A WindTree fejlesztői egyrészt törekedtek arra, hogy a „szélfák” megjelenése természetes, úgy nevezett „bioform” legyen, így a látványa nem zavaró. „Első ránézésre nem látják az emberek, hogy egy megújuló áramtermelő rendszerről van szó – mondta Luc Eric Krief a technológia mögött álló francia cég tulajdonosa. Nem okoznak vizuális szennyezést. Akár egy parkban is kihelyezhetők.”

Másik előnyük, hogy az 5-10 méter magas „szélfák” ágain függőleges Aeroleaf mikroturbinák vannak, melyek jóval csendesebbek a hagyományos szélturbinákhoz képest, és nem okoznak veszélyt a madarakra sem.

Több nagyvárosban is találkozhatunk velük

A szélfák városi környezetben, például köztereken, sportpályákon is alkalmazhatók, vagy akár egy családi ház kertjében is felállíthatók. A széles körben elterjedt napelemek mellett alternatív megoldást nyújthatnak a jövőben az egyéni megújuló energia termelésre.

Egy WindTree átlagos 8 m/s-os szélerősség mellett évi 18 000 kWh áramot termel, amely egy négyfős család energiaszükségletét bőven tudja fedezni. Ez több mint 12 tonnával csökkentheti egy otthon éves CO2-kibocsátását.

A cég eddig 130 eszközt telepített szerte a világon, Európától az Egyesült Államokon át Dél-Koreáig.

Forrás: impressmagazin.hu

Kép forrása: New World Wind