Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alkotmányjogi panasz a hulladékgazdálkodási koncesszióhoz

  • 2021. október 05.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Hulladékgazdálkodási tevékenységet végző érintett gazdasági vállalkozások, hulladékbirtokosok alkotmányjogi panaszt nyújtottak be a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvénynek az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvénnyel, valamint az egyes energetikai és közszolgáltatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi LXVIII. törvénnyel módosított egyes rendelkezései ellen.

A kérelmezők az egyes rendelkezések illetve a 2021. évi II. törvény 49. § Alaptörvény-ellenességének megállapítását és pro futuro megsemmisítését kérték az Alkotmánybíróságtól.

A beadvány szeptember 10-én érkezett és szeptember 27-én került kiszignálásra az előadó alkotmánybíró részére.

Az indítványozók álláspontja szerint “a módosítás nyomán a szabályozás elvonja az engedélyhez kötött, nem közszolgáltatási jellegű hulladékgazdálkodási műveleteket az indítványozóktól azáltal, hogy ezeket a – korábban piaci alapon végzett – tevékenységeket is a koncessziós rendszerbe emeli, ami az Alaptörvény M) cikk (1) bekezdése, a XIII. cikk és a XII. cikk (1) bekezdése sérelmével jár.

Az Alaptörvény XXIV. cikk (1) bekezdése, illetve XXVIII. cikk (1) és (7) bekezdése megsértését állítják végül a hulladékgazdálkodási eszközök átruházásával kapcsolatban megállapított korlátozó szabályokkal összefüggésben, amelyek alapján a speciális berendezések adásvételéhez a miniszter engedélye szükséges, ami ellen jogorvoslatnak nincs helye.”

Forrás: dontwasteit.hu