2030-ra vége a most ismert Legónak

  • 2020. február 10.
  • Enikő
Tíz éven belül a Lego áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljeskörű használatára, ami azt is jelenti, hogy megszünteti a kőolaj-alapú műanyagok felhasználását.

Kivonja a műanyagot a dán játékgyártó a termékeiből, és helyettük környezetbarátabb, kevésbé szennyező, de biztosan szénhidrogénmentes alapanyagokra áll át - írja a Napi.hu a Borsen alapján.

 

A cég "sok különféle anyagot tesztel", hogy leváltsa a játékai gyártáshoz használt fosszilis alapú műanyagot - magyarázta a dán lapnak Niels B. Christiansen vezérigazgató, aki szerint néhány összetevő, vagy termék biztosan helyettesíthető fenntartható forrásból származó fával is, de csak ez önmagában nem jelent teljeskörű megoldást.

 

A Lego figurák és kellékek nagy része 2030-ra valószínűleg újrahasznosított műanyagból, illetve bioplasztikból készül majd.

 

A dán játékgyár ugyan már két éve bejelentette, hogy elkezdi beépíteni a termékpalettájába a cukornád alapú bioplasztikot, erről itt írt az Origo.

 

Azonban - bár a bio-polietilén használata kezdetben nagy figyelmet kapott -, az ígért eredmények elmaradtak. Az eredeti, 2025-ös céldátum biztosan nem lesz tartható, már csak az alapján sem, hogy 2019-ben a Lego műanyag-felhasználásának kevesebb, mint 2 százaléka volt biológiai alapú.

 

A vezérigazgató 2018-ban több millió eurós beruházásokról és fejlesztésekről beszélt, de most a dán lapnak azt mondta, hogy az ellátási láncba nem sikerült kellő mértékben beilleszteniük az új anyagot. Ráadásul a lehetőségeknek is "csak egy részét tettük meg"- tette hozzá. A cég első embere most úgy látja, hogy a sikeres átállásuk kulcsa a fokozatosságban rejlik, ugyanakkor arra is jobban oda kell figyeljenek, hogy e téren nagyobb ugrásokra legyenek képesek, mint eddig.

 

2030-ra az a cél, hogy a jelenlegi termékportfólió alapanyagának több mint 90 százalékát adó akrilnitril-butadién-sztirol alapú szénhidrogén származékot (ez az úőgynevezett ABS műanyag) teljesen lecseréljék.

A cél, hogy ezzel megegyezően tartós és ugyanolyan színes alapanyagokkal dolgozhassanak. Az ABS műanyagot a cég 1963 óta használja, de az Aarhusi Egyetem kutatói tavaly arra jutottak, hogy az anyag környezetkímélőbbre cserélésére többféle lehetőség is adott.

 

forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20200210-itt-a-bejelentes-2030-vege-a-most...