Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Garázsvásár: tippek, helyszínek

  • 2015. május 05.
  • Csilla

A garázsvásárok az amerikai sorozatokból már jól ismertek: a lakók házuk elé pakolják ki portékájukat, új gazdát keresve használt, de még tökéletesen használható tárgyaiknak. Íme néhány tipp, hogy Te magad is megismerkedhess az újrahasználat ezen formájával.

Mi is az a garázsvásár?

holmikKi ne gondolt volna már arra, hogy milyen jó lenne megszabadulni feleslegessé vált – vagy éppen sosem használt – otthoni dolgaitól? Legtöbbünk otthonában minden bizonnyal fellelhetők a szekrény mélyén porosodva különböző régi ruhák, gyermekruhák, játékok, háztartási eszközök, szerszámok, amelyeket sajnálunk kidobni, hiszen az évek során már úgy ”hozzánk nőttek”. Ha te is így vagy ezzel, akkor van számodra egy jó hírem! A hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő garázsvásár kézenfekvő lehetőséget biztosít számodra; portékáidat kertben-udvarban, garázsban vagy előtte, esetleg a házad előtt álló közterületen is árusíthatod. Első látásra ez az elrendezés azonosnak tűnhet a bolhapiacokéval, de a garázsvásár esetében az érdeklődők „házhoz jönnek”. A vásárlás és az eladás cserefolyamata ugyanakkor egy kis összefogással könnyen közösségi élménnyé tehető. Ha eddig csak köszöntetek egymásnak a szomszédjaiddal, most megismerkedhettek közelebbről is, hiszen minél többen fognak össze és pakolják ki egy helyre a portékájukat, annál több érdeklődőt lehet bevonzani és így nagyobb sikere lesz a vásárnak.

Több szempontból is megéri Neked – közvetlen környezeteddel összefogásban - garázsvásárt szervezni:

- jó alternatívája a lomtalanításnak, nem jár akkora kuplerájjal

- csökkented a hulladékhegyek mennyiségét

- megismerkedhetsz a szomszédaiddal és jó kapcsolatot építhettek ki a jövőre nézve is

- némi plusz pénzhez juthatsz

- a rászorulókon is segíthetsz, mivel nem mindenki engedhet meg magának vadiúj holmikat

 

AMIT A GARÁZSVÁSÁROK SZERVEZÉSÉRŐL TUDNI KELL

 

Jogi kérdések

Első kérdések között szereplhet, hogy vajon mit szabad és hogyan? Nem kötelező bevallani használt tárgyaink eladását mindaddig, amíg az éves árbevétel nem haladja meg a 600 000 forintot. Továbbá ha rendszeresen, haszonszerzés céljából tervezzük, akkor üzletszerű tevékenységnek minősül és bevallási kötelezettséggel jár. A garázsvásár lényege, hogy saját garázsunk előtt, kertünkben szervezzük, így ha arra nincs lehetőség és az utcára vagy a közeli parkba, térre akarok kivinni, akkor már területfoglalási engedély szükséges. Illetve ha társasházban laksz, akkor a lakók beleegyezése szükséges (legegyszerűbb őket is bevonni!).

 

Hirdetés

Legkézenfekvőbb megoldás az ismerősöket elhívni, de a környékbeli lakosok a potenciális vevőid (a város túlsó feléből kevesen fognak eljönni). Erre jó eszköz a plakát vagy szórólap (előbbi hulladékmegelőzés céljából jobb), de most már sok közösségi oldal segítségedre lehet: miutcank.hu, garazsvasarok.blogspot.hu, facebook.com/garazsvasarok

A hirdetésben tüntesd fel, hogy mettől meddig lehet menni és hogy miket tervezel árusítani.

 

Szervezés

A szervezésben segít, ha többen pakoltok ki egy környékről, mert így nagyobb eséllyel fognak vásárlók jönni a széles választék reményében. Érdemes előre felcímkézni a tárgyakat, ez azonban sok időt vehet igénybe. Ebben segít, ha az azonos értékűeket egy asztalra helyezed ki vagy ha csomagban árusítod őket (2-t egy áráért stb.). Általában az eredeti ár 25-30%-áért szokás a tárgyakat árusítani. Ha nincs kedved mindent felcímkézni, legalább legyen egy koncepciód fejben, hogy ne akkor kelljen kitalálni, amikor kérdezik a vevők. Adjuk lehetőséget alkudozásra is! Minden tisztán és rendben legyen kipakolva, nagyobb eséllyel fogják akkor megvenni őket (koszos holmikat senki sem keres). Az elektromos és elektronikai eszközökhöz biztosítsunk áramot, hogy ki lehessen próbálni őket.

 

Nem sikerül mindent eladni?

Előfordulhat, hogy nem minden talál új gazdára. Ez esetben fel is lehet őket ajánlani tárgyai adományként. Sok rászoruló és szociális szervezet fogad örömmel bármilyen aprónak tűnő tárgyat, hiszen másképp nincs lehetőségük beszerezni őket. Akár személyesen is érdemes felkeresni otthonokat, hajléktalanszállókat, oktatási intézményeket stb.

Adományaidat a Humusz tárgyiadomány-portáljára is felajánlhatod!

 

 


 

2015. május 9-én több helyszínen is szerveztünk garázsvásárt, az eseményekről  részletesebben itt olvashatsz.

Az esemény az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott projektjének keretein belül kerül megvalósításra. Projektazonosító: NCTA-2014-8346-E. Bővebb információ: www.norvegcivilalap.hu.

támogatók