Erdők Ideje - Filmvetítés & Beszélgetés

Időpont: 
péntek, 2020, február 14 - 18:15 - 21:30
Helyszín: 
MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.) - Hamvas-terem
A 2018-as Verzió Filmvesztivál nemzetközi közönségdíjas dokumentumfilmjét, az Erdők Ideje címűt vetítjük, majd jeles szakemberek részvételével beszélgetünk az erdők helyzetéről globálisan és hazánkban, valamint biodiverzitásról, az ökológiai rendszerről és annak válságáról, problémákról és megoldási lehetőségekről.
Hallottad a hírekben, hogy Magyarországon növekszik az erdőállomány, ami ma már 21%-os? Viszont azt nem mondták el, hogy valaha az ország erdősültsége akár 80-85%-os is lehetett? És azt sem, hogy a mai erdők többsége köszönő viszonyban sincs az egykori természetes erdőkkel? - Gyere el és mi igyekszünk teljes képet adni!
A vonatról/buszról/autóból csak szántóföldeket látsz, vagy olyan erdőket, amelyekben sorban állnak a gyakran nem is őshonos, egyforma korú és nagyságú fák? Azt gondolod, hogy ez mindig is így volt, így "normális" és nem is lehetne másként? - Gyere el, és megmutatjuk, hogy ez nem igaz!
Úgy gondolsz az erdőre, mint egy helyre, ahol sok faanyag van, amit kitermelhetünk a gazdasági növekedés érdekében? - Gyere el és megmutatjuk, hogy az igazi erdő ennél ezerszer sokszínűbb és több értéket rejt magában.
Olyanokat hallasz, hogy "ezek a zöldek védik a fákat, valamint jegesmacikkal és pandákkal vannak elfoglalva, ha éppen nem egy atomerőműhöz láncolják magukat"? :) Gyere el beszélgetni, vitatkozni, tegyük félre a sztereotípiákat, mert nincsenek "zöldek" és "nem zöldek", csak emberek vannak, különböző ismeretekkel és értékrenddel a fejükben.

*A FILM*

Az Erdők Ideje egy francia film, a 2018-as Verzió Filmvesztivál nemzetközi közönségdíjas dokumentumfilmje. Időtartama: 103 perc. Magyar felirattal vetítjük.

Miről szól?

"Az eredeti, érintetlen őstermészet jelképét, az erdőt korábban sosem látott iparosodási hullám érte el. Nagy mértékű gépesítés, monokultúra, műtrágyák és növényvédőszerek, a hagyományos szakértelem eltűnése, erdőgazdálkodás: mind az intenzív mezőgazdasági modellt követi, mégpedig felgyorsult ütemben. Az Erdők ideje az ipari erdészetet és annak alternatíváit mutatja be részletesen. Élő erdő vagy zöld sivatag – a ma döntései formálják a holnap tájképét."

Előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=7eDuX_kYq_Y

*A BESZÉLGETÉS*

A beszélgetés résztvevői:
  • Gálhidy László - WWF Magyarország (erdővédelmi program vezetője)
  • Standovár Tibor – ELTE egyetemi docens (erdőökológus)
  • Pribéli Levente - Fridays For Future (szervező)
  • Pauló Gergely - környzetvédelmi aktivista

*FONTOS INFÓK*

Pontos helyszín: MagNet Közösségi Ház (1062 Budapest, Andrássy út 98.) - Hamvas-terem

Regisztráció!

Az eseményen való részvétel ingyenes, de a férőhelyek limitált száma miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi linken tudtok:
https://forms.gle/BHgkR28mTTjrxKw69

Érkezés!

Kérünk mindenkit, hogy 18:15-re érkezzen meg a helyszínre, mert 18:30-kor pontban elkezdjük a filmvetítést, hogy legyen elegendő idő az azt követő beszélgetésre is. 18:25-ig engedjük be a regisztrált jelentkezőket, 18:25-től már csak a maradék helyeket töltjük fel érkezési sorrendben azokkal, akik még jönnek (regisztrációs ellenőrzés nélkül).

*EGYEBEK*

Az eseményről fényképek, illetve a beszélgetés részről videófelvétel is fog készülni. Az eseményen való részvétel egyben hozzájárulás a felvételek közzétételéhez.
Bármi kérdés merül fel az eseménnyel kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken tehetitek fel:
További információ: 
FB-esemény: https://www.facebook.com/events/659731714426462/ Regisztráció: https://forms.gle/BHgkR28mTTjrxKw69