"Zombimaci" kalandjai

  • 2016. április 01. 02:00
  • Csilla

Azt hiszem, mindenkinek ismerős a gyümölcsöstálban fonnyadó alma, barnuló, foltos banán, szottyadt kiwi képe. Sajnos nálunk is nyögvenyelősen megy a gyümölcsfogyasztás, pedig tudjuk, hogy egészségesek, sok bennük a vitamin, még szeretjük is, csak éppen… Szegény almát senki nem kapja fel délután fél háromkor és fogyasztja el jóízűen, de ha megpucolom, feldarabolom és a kezükbe adom, pillanatok alatt eltűnik és kérnek is még. Ugye, nem csak velünk van ez így?

Néha azonban minden igyekezetem és szeletelésem ellenére is megmarad egy-két szem ebből-abból, amit már hiába pucolgatok, nem fognak megenni, mert itt ütődött, ott barna. Ezekből a gyümölcsökből kiváló turmix (banán, őszibarack, eper), süti, vagy a türelmesebbek keze alatt gyümölcsvelő (piros bogyós gyümölcsök) készülhet.

A velőhöz a megmosott, száraktól és csumáktól megfosztott bogyókat annyi vízzel, hogy épp csak legyen az edény alján, feltesszük főni. Mézzel, cukorral, egyéb édesítővel, amit használunk, valamint fűszerekkel (csillagánizs, szegfűszeg, gyömbér, menta) és egy gondolatnyi citromlével gazdagítjuk és kevergetve 10-20 perc alatt dzsemes állagúra főzzük. Aki szereti a homogénebb verziót, az törje át szitán, így a magok is eltávolíthatók, de engem például nem zavarnak. Sütikre, pudingra, pohárkrémbe, fagyihoz isteni, hűtőben jól elvan napokig.

 

A másik lehetőség a gyümölcsös sütik végtelen tárháza: muffin, pite, lepény, torta. Nálunk most az elkészített gyümölcssaláta maradt szinte érintetlenül (borzasztó…), amiben narancs, kiwi, banán és alma volt. (Ha igazán környezettudatosak szeretnénk lenni, akkor figyeljünk oda, hogy idény gyümölcsöket vásároljunk! - szerk.) Egy villámgyors joghurtos tésztát rittyentettem hozzá, és hogy megadjuk a módját, maci alakú formában sütöttem meg, ami végül nem bizonyult életem legjobb döntésének. :)

Íme a recept:
•    20 dkg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű, vagy rozslisztet is keverni bele, de max. 1/3 legyen, különben nehéz és lapos lesz a tészta)
•    fél cs. sütőpor (helyettesíthető akár szódabikarbónával is - szerk.)
•    6 dkg cukor
•    6 dkg olvasztott vaj
•    1 tojás (nagyobbacska)
•    3 dl joghurt
•    1 csipet só

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük és már kész is. Viszonylag könnyen folyó masszát kell kapnunk.  A tortaformát vagy tepsit vajjal kikenjük és behintjük cukorral (ínyencek egy kis őrölt gyömbért is hinthetnek bele), rápakoljuk a gyümölcsöket. Esetemben csak bezuttyantottam a gyümisalit, de ha mondjuk barackból, almából készítjük, a cikkeket ízlésesen is el lehet helyezni. Az egész tetejére ráborítjuk a tésztát és mehet is a 180 °C-ra előmelegített sütőbe 45 percre. A sütési idő szinte mindig csak tájékozató jellegű, érdemes megbökni egy hústűvel vagy villával, hogy nem ragad-e még. Előfordulhat, hisz minden sütő más és más. 10 percig pihentessük a konyhapulton, s csak azután borítsuk ki tálra, így a gyümölcsökre olvadt karamell picit megdermed és szépen összetartja az egész kompozíciót.

Zombimaci megmaradt gyümölcsökből
 
Ahogy a mellékelt ábra mutatja, Zombimaci végül azért kapta ezt a nevet, mert a kiwi és a narancs nem hagyják magukat olyan könnyen összefogni, és a maciforma apró ficakjai sem jeleskednek a kis gyümölcsdarabok kordában tartásában, így körülbelül 12 másodperccel a kiborítás után elkezdett a gyümölcsréteg lassan, de biztosan a szélek felé vándorolni. A nevével ellentétben ez azért inkább vicces volt, mint vérfagyasztó, és elég hamar el is fogyott ez az édes, könnyű sütemény. A Zombimaci maradéktalan sikert aratott.

Dóri