Burgonyagombóc „sminklevesben”
A minap tyúkhúslevest főztünk, kuktában, mert öregecskének látszott a tanyasi tyúk. Régi volt a kukta is, a tömítés már nem a legtökéletesebb, így egy kicsit beforraltam a levet. Nagyobb részét aznap megettük, de a maradék 3-4 dl (kb. 1 tányér) levesnek nem lett gazdája, így vészhelyzeti tartalék néven jégkockatartókban a fagyasztóba került. A leveshúsból is megmaradt egy adag, és némi petrezselymes krumpli.
Én nem vagyok rest újrahasznosítani a leveshúst leveshősként (ez typo, de így marad, mert tetszik), csak egy kicsit megvariálom körülötte az uszodát, és máris teljesen új ételként kerül az asztalra.
Hogy a krumpli se vesszen kárba, krumpligombóc-levest csinálok.
A krumpligombóc nagyon finom, és sokféle levesben harmonikusan elúszkál. Tejszínes-zöldségesben, ragulevesben, „piros”, rántott levesben. Legtipikusabb talán a nyírségi gombócleves, amit én egyébként legalább 3 féle változatban ettem már, tehát autenticitás irány a sutba! Egyébként meg, ahogy mindig, kísérletezzetek a zöldségekkel, a fűszerekkel, az ízekkel.
Burgonyagombóc
Sajnálom, ezúttal sem lesznek pontos mennyiségek. Sok minden függ a krumpli fajtájtól, a kis kezünkre fogunk hagyatkozni. Általánosságban 25 dkg krumplihoz 10-15-20 dkg liszt fog kelleni. Kanalanként adagoljuk.
• kb. 25 dkg krumpli, megfőzve, leszűrve, lecsepegtetve, áttörve – maradék krumplipüré, petrezselymes krumpli, főtt krumpli (áttörve)
• kb. 10-20 dkg liszt (3-6 ek.)
• 1 tojás
• só, bors, szerecsendió
• opcionálisan petrezselyem, kalandoroknak egyéb zöldfűszerek is
A burgonyát a tojással, fűszerekkel, zöldfűszerekkel összekeverjük és elkezdjük adogatni hozzá a lisztet. Az első dolgot, amit megtanultam nagyanyámtól, hogy az evőkanalunk púpozva 3 dkg liszt. Nagyjából cukor is, meg minden más is. Vad, de működik. Persze lehet, hogy csodakanalunk van.
Szóval kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet addig, amíg lágy, de formatartó masszát kapunk, amiből ha egy golyóbist formázunk, nem folyik el placsnivá, de még nem alkalmas a szomszéd ablakának betörésére. A gombócokat kifőzhetjük külön forró vízben is, de a levesben is. Nem érdemes hatalmas gombócokat gyártani, hisz dagadni is fog egy cseppet. Miután feljön, hagyjuk még pár percig, vágjunk szét egyet és ellenőrizzük a belsejét. Nagyjából 10-15 percre lesz szüksége.
Kép forrása: http://maimoni.cafeblog.hu/2012/12/04/krumpligomboc-leves/
Tárkonyos raguleves maradék leveshússal
A raguleves ápol és eltakar („sminkleves”), a finnyásabbak sem veszik észre, ha reinkarnálódott zöldségeket, husit teszel eléjük.
• 1 fej hagyma, vékony szeletekre vágva
• 1 gerezd fokhagyma, átnyomva, vagy lereszelve
• zöldségek ízlés szerint (maradék leveszöldség: répa, petrezselyem, zeller, karalábé kockázva), zöldborsó, zöldbab
• 4-5 fej gomba cikkekre vágva
• só, bors, szerecsendió, tárkony, lestyán (a titkos fegyverem levesekbe!)
• maradék leveshusi szétcincálva
• 1 dl tejszín
• fél ek. liszt
• citromlé
A hagymát zsiradékon lepirítjuk, rádobjuk a fokhagymát, a gombát és a nem főtt zöldségeket, átforgatjuk, megsózzuk, és felengedjük vízzel – itt a lefagyasztott húsléből beledobálunk egy vagy kettőt, gazdagítani az ízeket- és a lestyánt (frissből 5 levélkényit), valamint tárkonyt.
Ha a levesben főzzük a gombócokat, akkor potyogtassuk bele őket, mikor a zöldségeket már majdnem késznek ítéljük. Mikor a gombócok feljönnek, adjuk a leveshez a főtt zöldségeket és husit, ízesítsük citromlével és még tárkonnyal.
A tejszínt keverjük a liszttel simára, és hőkiegyenlítéssel adjuk a leveshez. Ezután már csak be kell állítanunk a megfelelő savanykásságot még citromlé óvatos adagolásával, és utánsózni, ha szükséges.
Dóri
Kép forrása: http://notburga.blogspot.hu/2014/04/golodin-illetve-krumpligomboc.html