Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bemutatkoznak a Nulla Hulladék Hálózat tagjai

Szám: 
Ősz

 

Remete Csemete Alapítvány

Alapítványunk létrehozásának célja, hogy a remeteszőlősi gyerekek és családjaik számára közösségteremtő programokat szervezzünk. Fontosnak tarjuk, hogy a remeteszőlősi gyermekek, fiatalok szabadidejüket aktívan és hasznosan töltsék, szűkebb környezetüket magukénak érezzék.

Törekvéseink között nagy hangsúlyt fektetünk a közösségi célokat szolgáló játszótér-, parkfejlesztésre, szabadidőpark (szabadtéri társalgó) kialakítására a gyermekek egészségéért, valamint a közösségi élet megszervezésére, továbbá célkitűzéseink között szerepel a közterület szépítési feladatok ellátása is.

Havi rendszerességgel programokat szervezünk a remeteszőlősi családok számára (pl. farsang, télűző kirándulás, gyereknap, Márton-napi lámpás felvonulás, adventi ajándékkészítés, stb...).

gyerek kerekparosverseny

Első nagy eredményünknek tartjuk, hogy az Ökotárs Alapítvány pályázatán nyertünk és a ""Zöldövezet 2010"" program keretében egy pihenőparkot alakítottunk ki Remeteszőlősön, számtalan helyi önkéntest bevonva a munkálatokba. Öröm volt számunkra látni, hogy milyen sok falubelinek fontos, hogy aktív résztvevője legyen környezete szépítésének.

Kézműves alkalmaink során előszeretettel használunk fel „hulladékot”: készítettünk már prospektusból forgót, konzervdobozból ceruzatartót, WC-papír gurigából távcsövet, újságpapírból és régi anyagokból fejdíszt, kartondobozból pajzsot, stb... Fontos számunkra, hogy gyermekeinkbe azt a szemléletet örökítsük át, hogy nem csak boltban lehet klassz dolgokat vásárolni, sőt, sokszor nagyobb örömet okoz (nekünk vagy a megajándékozottnak), ha magunk készítünk játékokat, tárgyakat.

Az itt élő családok többségéről elmondható, hogy szelektíven gyűjtik a hulladékot, melyet az Önkormányzat és a helyi hulladékszállító jóvoltából a háztartásokból havonta egyszer elszállítanak (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés).

 

2009-ben léptünk kapcsolatba a HuMuSz-szal, 2010 nyara óta pedig tagjai vagyunk a Nulla Hulladék Hálózatnak, mert szemléletünk egybecseng annak törekvéseivel. A HuMuSz találkozónak köszönhetjük, hogy megismertük a „szomszédunkban”, Nagykovácsiban működő Nagykovácsi Természetvédőket, akikkel azóta már együttműködtünk néhány alkalommal: ők is csatlakoztak a Föld napja alkalmából szervezett szemétszedésünkhöz, valamint mi is segítettük őket egy kérdőíves felmérésben, melynek célja a bicikliutak kialakítása Nagykovácsiban és annak környékén.

Túróczy Rita

 

(A Kukabúvár nyomtatott kiadásában helyhiány miatt a bemutatkozó szöveg egy rövidített változata jelent meg.)