A Muncholók 1700 tonna élelmiszert mentettek meg tavaly

  • 2025. február 03.
  • PKata

Közel öt éve kulcsfontosságú szereplője a magyar és kelet-közép európai fenntartható kezdeményezéseknek a Munch ételmentő applikáció.

A most közölt Fenntarthatósági Riportból kiderül, hogy az ételmentés látványos hatással van a környezetünkre: a tavalyi évben a magyar ételmentőknek sikerült annyi üvegházhatású gáz kibocsátásától megkímélni a bolygót, ami 201 400 Budapest és Debrecen közötti autóútnak felel meg egy átlagos benzines gépjárművel.

Az élelmiszerpazarlás, mint globális probléma
Az ételpazarlás problémájának súlyosságát jól mutatja, hogy az Európai Unió egy közös fenntarthatósági célt tűzött ki a károk csökkentésének érdekében: 2030-ig minden tagállamnak meg kell tennie bizonyos lépéseket azért, hogy az előállítás során 10 százalékkal, a fogyasztói oldalon pedig fejenként 30 százalékkal csökkentse az ételpazarlás mértékét. Jó hír, hogy a közös célhoz a muncholók már most is hozzájárulnak, hiszen ahogyan a Fenntarthatósági Riportból is látható, összefogással jelentős mennyiségű felesleges hulladéktól és üvegházhatású gáztól menthetjük meg a Földet.

A Munch riportja rávilágít arra, hogy a legkisebbnek tűnő változás sem elhanyagolható, hiszen akár egy-egy csomag megvásárlásával is hozzájárulhatunk a közös sikerhez. Kiderül például, hogy Magyarországon több, mint 1700 tonna élelmiszert mentettek meg tavaly az ételmentők: ez a mennyiség nagyjából 3544 panelházban található liftet töltene meg a maximális teherbírás kihasználása mellett. Az üvegházhatású gázok terén sem elhanyagolható a közösség hatása, ugyanis közel 8500 tonna kibocsátását előztek meg a muncholók. Ez 43-szorosa annak a szén-dioxid mennyiségnek, amit a Margit-szigeten levő fák egy év alatt elnyelnek.

Dedikált oldal, hogy tisztában legyünk az ételek lábnyomával
A most megosztott adatok – bár 2024-re vonatkoznak – a cég több éves munkáját tükrözik. Fontosnak tartották, hogy minden részletet figyelembe véve, a lehető legpontosabb eredményeket hozzák nyilvánosságra, ezért minden csomagtípus sajátosságait szem előtt tartva számoltak, az átlagos csomagsúlyt és tartalmat figyelembe véve. Nem ugyanakkora környezeti lábnyoma van ugyanis egy zöldség-gyümölcs vagy egy desszert munchnak, így a számítás nem volt egyszerű. Tekintve, hogy a nem transzparens számítások és kommunikáció könnyen keltheti a greenwashing (zöldre mosás) gyanúját (akár megalapozottan), így a Munch a riportban röviden azt is ismerteti, hogy milyen módszerrel kapták meg a bemutatott eredményeket.

A teljes számítás az alábbi linken található meg: https://munch.eco/hu/kornyezeti_hatasunk/

A transzparens számolásban az ételmentő közösség is segített
Az ételmentő közösség kiemelten fontos a Munch számára. Amellett, hogy a megspórolt szén-dioxid kibocsátás és a megmentett élelmiszermennyiség sem lehetne ilyen magas az elkötelezett muncholók nélkül, a Munch figyelmet fordít arra is, hogy a missziójuk által az emberek kapcsolódhassanak egymással. A több, mint 200 ezer főt számláló ételmentő Facebook csoportokban a tagok tapasztalatot cserélhetnek, beszélgethetnek, ezáltal a fenntarthatóság iránti elköteleződésük is nő. A Fenntarthatósági Riportban kiemelik, hogy a számítások sem lehetnének ennyire pontosak az ételmentők hozzájárulása nélkül, ugyanis a csomagok átlagos tartalmának és súlyának meghatározásához a Facebookon megosztott munch fotókat használták.

 

Forrás: https://dontwasteit.hu/