Idegőrlő küzdelem a vállalkozóval, aki szanaszét szórja az akksihulladékot az országban

  • 2024. augusztus 05.
  • PKata

2023 nyara sűrű időszak volt Karácsony Tibor életében. A fuvarozással és raktározással foglalkozó férfi vett egy ingatlant, kibérelt egy másikat, majd júniusban pár nap eltéréssel egyéni vállalkozói telephelyként regisztrálta őket. Az egyik egy Abasár melletti, pusztuló többhektáros laktanya egyik épülete volt, a másik onnan bő egyórányi autóútra, Mohora falu szélén, egy egykor csirketelepként működő, szintén nem túl jó állapotú major.

Hogy az egyéni vállalkozását aszódon működtető, gödöllői lakcímű férfi megsejtett valamit, vagy véletlenül jött ki így a lépés, azt nem tudni, mindenesetre az ütemérzék parádésnak bizonyult: pár héttel ezután lett óriási botrány abból, hogy ugyanő Ikladon szabálytalanul akkuhulladékot tárol egy ipari parkban. A telepet az Átlátszó mutatta be, a helyszín tele volt akksihulladékkal, és feketés port tartalmazó nagy zsákokkal. A botrány nyomán kiderült, hogy pontosan mik ezek: „akkumulátor modul, cellamodul és »jelly roll« hulladék”, illetve „karbon (szénpor)”. Hogy a Karácsony-féle szénpor vajon tényleg sima szénpor-e, arról később még lesz szó.

Az ikladi raktárat a vállalkozó még 2021-ben bérelte ki, és ebben az évben vitte oda a hulladékot is. Az önkormányzat már akkor szólt a Katasztrófavédelemnek, hogy vizsgálja meg az ügyet. A Katasztrófavédelem először arra jutott, hogy nincs ott veszélyes hulladék, majd 2022-ben egy újabb ellenőrzésen közölte, hogy tűzvédelmi szempontból nem megfelelő az épület, úgyhogy Karácsonyt felszólították a helyzet rendezésére. Ő ennek ellenére nem tett semmit, ezért 2023 februárjában az önkormányzat visszavonta az engedélyét. De a hulladék ettől még maradt.

Ellenőrzések, lebukások
A kirobbant botrány annyiból jót tett az ügynek, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 2023. július 14-én hatósági ellenőrzéseket tartott több, Karácsony által használt ingatlanon Aszódon, és egy galgamácsai telephelyén is. A hivatal július 23-i, Átlátszó által kikért határozatában olvasható, hogy az egyik aszódi raktárában is Jelly Roll hulladékos hordókat találtak, ugyanolyanokat, mint amilyenek Ikladon voltak. "Az épületben erős vegyszerre emlékeztető kellemetlen szag volt érezhető", írta a határozat. Más telephelyein üres hordókat és szénport találtak nagy mennyiségben. A határozatban az is benne van, hogy a Katasztrófavédelem is leellenőrizte a telephelyeket, és ők nem csak a raktárakban, hanem pótkocsikon is találtak jelly roll hulladékokat.

A megyei kormányhivatal által írt dokumentum szerint Karácsonynak csak szállításra van engedélye, arra már nincs, hogy a hulladékokat gyűjtse is. A kormányhivatal megtiltotta neki az engedély nélküli hulladékgazdálkodási tevékenységet, és kötelezte, hogy adja át a hulladékokat engedélyes cégnek. Hogy más Pest megyei telephelyein jelenleg mi a helyzet, azt nem tudni, Ikladon nevezzük félsikernek a dolgot: a jelly roll eltűnt, de az állítólagos  szénporos zsákok maradtak.

 

A teljes cikk a 444.hu-n olvasható