Biztonságosak az ételtároló és elviteles műanyag dobozok?

  • 2024. július 17.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Hacsak nem egészen tudatos az ember, szinte kikerülhetetlenül mindenféle műanyag dobozban veszi, hozza-viszi az ételét. A műanyagokból pedig többféle vegyi anyag juthat az ételünkbe. Sajnos mára a műanyagot kiváltó, papír alapú vagy lebomló műanyagból készült tárolókról is kiderült, hogy bár a természetbe kidobva hamarabb eltűnnek, egészségi szempontból korántsem biztonságosak. Cikkünkben végigvesszük, hogy mennyire biztonságosak a különféle anyagokból készült tárolók, dobozok és kiderül, milyen szabályozások, tilalmak jönnek, mi változik műanyag doboz fronton az EU-ban.

Zöld és egészségügyi szervezetek évek óta követelik az élelmiszerrel érintkező anyagokra vonatkozó európai szabályozások szigorítását. Kis lépések történtek, sikernek számít például a friss Biszfenol-A (BPA) tilalom, de érdemi előrelépés még várat magára.

Nemrég írtunk arról, mennyire jó, biztonságos megoldás műanyag flakonban, kulacsban hordanunk magunkkal az italunkat. És hogy lássátok, nem csak Nektek adunk tanácsokat, hanem a döntéshozókat is igyekszünk jobb belátásra bírni, írtunk az Európai Bizottságnak is, és a legszigorúbb szabályozást kértük a bizonyítottan a hormonrendszerbe beavatkozó és rákkeltő kockázatú anyagokra, a biszfenolokra.

A biszfenolok teljes betiltását követeljük az Európai Uniótól!

A hormonkárosító BPA-t már több termékcsoportban is betiltották, ezért a gyártók egyéb típusú biszfenolokkal váltják ki a BPA-t, amelyek hasonlóan kockázatosak lehetnek az egészségre.

Most alsónemükben teszteljük, mennyi biszfenolt tartalmaznak. Ha tudod, támogasd Te is, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba a biszfenolokkal kapcsolatban!

De a BPA sajnos messze nem az egyetlen kockázatos anyag, ami élelmiszereinkkel kapcsolatba kerül. Az Európai Bizottság évek óta dolgozik az élelmiszerrel érintkező anyagok szabályozásának felülvizsgálatán, ám nem tudjuk mikor jelenik meg az új, szigorúbb szabályozás.

Egy 2022-ben publikált svájci vizsgálat kimutatta, hogy az élelmiszerekkel érintkező anyagok akár 388 káros, kockázatos vegyi anyagot is tartalmazhatnak.

A Journal of Hazardous Materials című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 388 közül:

352-ről ismert, hogy rákkeltő, mutagén vagy szaporodási képességeket (reprodukciót) károsító (CMR);

22 endokrin (hormon) rendszert károsító vegyi anyag (EDC);

32 olyan vegyi anyag, amelyek tartós és bioakkumulációval kapcsolatos veszélyeket jelentenek.

A 388 anyagból  127 anyag jelenlétét konkrét tudományos közlemények is bemutaták élelmiszerekkel érintkező anyagokban.

Ezen anyagok sajnos az európai szabályozás hiányosságai miatt teljesen szabályosan lehetnek jelen az élelmiszerekkel érintkező anyagokban, azaz jellemzően a csomagolóanyagokban. Onnan pedig könnyedén átjunak az ételünkbe, a végeredmény pedig az, hogy ezekkel a veszélyes vegyi anyagokkal együtt fogyasztjuk el az ételeinket.

 

Ha a további részletek is érdekelnek, akkor az írás folytatását itt tudod elolvasni.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu