Veszélyben lehetnek a teafogyasztók, erre érdemes ügyelni
A kanadai kutatók a műanyagból készült teafiltereket 95 Celsius-fokos vízbe áztatták. Ezen a hőmérsékleten nagyjából 11,6 milliárd mikroműanyag oldódott ki egyetlen csészényi teavízbe. Ez sokszorosa, mint ami más ételekből vagy italokból származik.
"Az asztali só a szennyezettebb élelmiszerek közé tartozik, grammja 0,005 mikrogramm műanyagot tartalmaz. Egy csésze teába ennek több ezerszerese, 16 mikrogramm plasztik kerül" – mondta Nathalie Tufenkji, a McGill University kutatója.
Mikroműanyagoknak nevezzük az öt milliméternél kisebb műanyagszemcséket.
A mikroműanyagok veszélye
Tufenkji és kutatócsoportja négy különböző teafiltert vásárolt a Montreal környéki kávézókban és üzletekben. A szűrőket felnyitották, kitisztították, majd 95 Celsius-fokos vízben áztatták, közben pedig elektronmikroszkópokkal és spektroszkópiával figyelték, mi történik. A kísérlet során – egyfajta kontrollcsoportként – zárt filtereket is használtak, hogy kiderüljön, nem a felnyitás során szabadultak ki a szűrőkből a káros anyagok.
Habár az ivóvízbe rengeteg mikroműanyag kerül, a WHO egyelőre nem rendelkezik bizonyítékokkal arról, hogy a részecskék bármilyen kárt okoznának szervezetünkben. A potenciális toxicitás tanulmányozásához ezért a kutatók vízi bolhákat telepítettek a szennyezett vízbe.
"A szemcsék ugyan nem ölték meg a bolhákat, de viselkedésük drasztikusan megváltozott és testükön elváltozások jelentek meg." - mondta Tufenkji. Hozzátette: az emberre gyakorolt egészségügyi hatások feltérképezéséhez természetesen további vizsgálatokra van szükség. A kutató arra figyelmeztetett, kerüljük a műanyagból készült teaszűrőket, és inkább papírból készült filtereket vagy teafüvet használjunk.
forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20190926-a-kutatok-arra-hivjak-fel-a-figye...