Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számít, mit eszel - Zöld Kalandozások

  • 2018. november 03.
  • Csilla

A Zöld Kalandozások őszi előadássorozatának középpontjában most a fenntartható étkezésről, élelmezésről lesz szó. Október 10-étől 7 alkalommal fogjuk meghívott előadókkal körbejárni a témát. Találkozzunk szerda esténként a Humusz Házban!

Helyszín: Humusz Ház (XI., Saru utca 11.)
Kezdés: 18 óra

Belépődíj: 1000 Ft, amellyel a Humusz munkáját támogatod
Bérlet: 5000 Ft

Pártoló tagjaink számára a kezdezmény a fokozatnak megfelelően féláron vagy ingyenesen történik.

További információ: http://humusz.hu/partolo_tagsag_maganszemelyeknek

 

számít, mit eszel

 

PROGRAM

1. alkalom - október 10.

Cím: Számít, hogy mit eszel
Előadó: VIGHNÉ BOÓC JUDIT, fenntartható vendéglátóhely szakértő, Felelős Gasztrohős

Rövid összefoglaló: Mit jelent az élelmiszerkilóméter kifejezés? Mi köze egymáshoz a hamburgernek és az Iphone-nak? Mitől "zöld" egy vendéglátóhely? Ezekre és még sok más kérdésre választ kaphattok a Felelős Gasztrohős előadásából, ami az étkezés és környezetvédelem kapcsolatáról és a felelős étkezés alapjairól szól. Mert számít, hogy mit eszel!

2. alkalom - október 17.

Cím: Ételeink valódi ára. Steak vagy szejtán, bio, vagy GMO - vegán szemszögből
Előadók:
Németh Ádám: grafikai szakember, virtuális 3D rekonstrukciókészítő. Szkeptikus vegán kutató, fő területe a mezőgazdaság, azon belül a vegyszerek és a GMO hatása a mezőgazdaságra, a környezetre és az emberekre.
Nagy Ervin: élelmiszeripari és környezetvédelmi technikus, közgazdasági hallgató. Vegán, hobbija az emberi társadalmi fejlődése megértése és kontextusba helyezése a veganizmusban.

3. alkalom - október 24.

Cím: A fairtrade ma és 2005-ben Magyarországon
Előadó: Újszászi Györgyi, fair-trade szakértő és a Védegylet főtitkára

Rövid összefoglaló: Mi változott? Elértünk valamit? És ha igen, mit? Történet, eredmények, kicsit kudarcok és remények.

4. alkalom - október 31.

Cím: Élelmiszerpazarlás, és mit tehetünk ellene
Előadók: Tiliczki Jonatán és Schwikker Zsófi, a Food Not Bombs aktivistái és a Magyar Élelmiszerbank munkatársai

Rövid összefoglaló: Szó lesz arról, mit takar az élelmiszerpazarlás (termelőtől a fogyasztóig), az étellel együtt mi mindent dobunk még ki (energia, víz, emberierő stb), és hogy mit lehet ellene tenni.

5. alkalom - november 7.

Cím: Pálmaolaj az olcsó erdőpusztító fegyver. Együtt, közösen megállíthatjuk az erdőírtást, szavazzunk a pénzünkkel!
Előadó: Gáspár Zita okleveles környezetkutató, környezetvédelmi aktivista, a Jane Goodall Intézet pálmaolaj ellenes csoportjának vezetője, önkéntese

6. alkalom - november 14.

Cím: Ahol boldogság terem - Közösség által támogatott mezőgazdálkodás a Magosvölgy Ökológiai Gazdaságban
Előadó: Borián Csilla, környezeti tanácsadó, Humusz Szövetség

7. alkalom - november 21.

Cím: Superfood-ok nyomában
Előadó: Papp Andrea, gasztrobiológus, fiatal kutató,  a Napi Táptudás írója

Rövid összefoglaló: Léteznek-e superfood-ok? Jobbak-e az egzotikus termékek a hazaiaknál? Az előadás konyhapraktikákkal és spórolási tippekkel fűszerezve nyújt betekintést a superfood-ok világába.