Megdöbbentő élelmiszer pazarlás
Rossz betakarítási gyakorlat, helytelen tárolás és szállítás, szigorú eladási határidők, piacokon keletkező hulladékok és a vásárlók pazarlása. Emiatt vész kárba a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna.
Manapság durván négymilliárd tonna élelmiszert termelünk évente.
Becslések szerint ennek mintegy 30-50 százaléka (1,2-2 milliárd tonna)
soha nem jut el az emberek gyomrába. Ez az élelmiszertermelés,
-feldolgozás és -szállítás során használt természeti és energiaforrások
elpazarlását is jelenti - olvasható a brit mérnököket tömörítő
intézmény, az Institution of Mechanical Engineers által készített jelentésben.
A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy például 550 milliárd
köbméter vizet használnak fel a mezőgazdaságban olyan termények
előállítására, amelyeket azután soha nem fogyasztanak el. 2050-re az
élelmiszertermeléshez szükséges víz iránti kereslet elérheti a 10-13
billió köbmétert.
A jelentés szerint az Egyesült Államokban és Európában vásárolt élelmiszerek fele hulladékként a "kukában végzi".
Megdöbbentő a világszerte kárba vesző és elpocsékolt élelmiszer
mennyisége. Ezt az élelmiszert fel lehetne használni az éhezők, illetve a
világ növekvő népességének táplálására - idézte Tim Foxot, az intézet
energia- és környezetvédelmi részlegének vezetőjét a BBC hírszolgálata.
Fox szerint számos tényező felelős ezért a helyzetért, úgymint a rossz
mezőgazdasági és gépesítési gyakorlatok, a nem megfelelő szállítási és
tárolási infrastruktúra, a szupermarketek, amelyek csak tökéletes
élelmiszert hajlandók átvenni, és amelyek akcióikkal arra ösztönzik a
fogyasztókat, hogy túlvásárolják magukat.
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének előrejelzése szerint 2075-re,
amikorra a világ népessége eléri a 9,5 milliárdot, a jelenleginél 3
milliárddal több embert kell élelmezni. "Mivel a vízre, a földre és az
energiaforrásokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az emberek ellátását
illetően, a mérnökök kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy
sokkal hatékonyabb termesztési, szállítási ás tárolási technikák
kialakításával elejét vegyék az élelmiszerveszteségnek és a
pocsékolásnak" - hangsúlyozta Fox, hozzátéve, hogy szükség van egyfelől
az emberek élelmiszerhulladékkal kapcsolatos gondolkodásának
megváltoztatására, másfelől a mezőgazdasági termelők, az
élelmiszergyártók, a szupermarketek gyakorlatának elutasítására.
Forrás: greenfo.hu