Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tankönyvet? Használtan!

Év: 
2007
Szám: 
Tél
Szerző: 
Lugosi Bea

Használt tankönyvek csereberéjére, adás-vételére kínál lehetõséget két magyar weboldal. Pénztárcabarát kezdeményezés, mely hulladékmegelõzési szempontból nézve sem elhanyagolható… pláne ha nagy tömegek veszik igénybe.


A rendszer egyszerû megoldást kínál a diákok tankönyv problémáira. Mert ugye – fõként a felsõoktatásban – általános jelenség, hogy a hallgatók nehezen tudnak túladni használt könyveiken. Amikor viszont új kötetek, jegyzetek beszerzésére kényszerülnek, akkor borsos árat kell fizetniük.
A www.hasznaltkonyvek.hu és a www.hasznalttankonyv.hu honlapok segítségével a könyvek ráadásul olcsóbbak is lehetnek, mintha azokat közvetítõi díjjal dolgozó antikváriumból vennék. (Egyébként nem sok üzlet foglalkozik régi tankönyvek értékesítésével). A honlapok nagy elõnye, hogy tankönyveken kívül bármilyen más könyv is hirdethetõ rajtuk.
Környezetvédelmi szempontból pedig igencsak támogatandó a rendszer, hiszen ha a tankönyveket néhány évvel tovább használjuk, akkor helyettük nem kell új könyvet gyártani. Több fa marad az erdõben a fakopáncsoknak, kevesebb könyv nyomtatásához kevesebb nyersanyagra és energiára van szükség, a felhasználókhoz is kevesebb könyvet kell eljuttatni, kevesebb kõolaj ég el a teherautókban, kisebb a légszennyezés, lassul a globális felmelegedés… és a többi, és a többi, meg minden. Tudjuk mind, csak néha nem figyelünk a jó kezdeményezésekre. De most…!
A honlapok használata díjmentes, tehát… ADD TOVÁBB! Könyvet, hírt egyaránt.