LetsAllShare.com – Használjuk együtt!

A LetsAllShare nevű honlapot 2006-ban találta ki sörözés közben két angol srác. Stas beszámolt Lecky nevű barátjának egy korábbi telefonbeszélgetéséről: a nővére hívta fel – tudván, hogy Stas odavan az autókért és a hozzájuk tartozó kiegészítőkért -, hogy tanácsot kérjen, milyen tetőcsomagtartót vegyen az autójára a családi nyaraláshoz. Stas nem értette, miért nem kéri egyszerűen kölcsön az övét, ami az év 50 hetében a garázsban porosodik. A nővére pedig ezt válaszolta: „Honnan a csudából tudnám, hogy mit tartasz a garázsodban?”


Stas eltűnődött, mennyi minden van a garázsában, a házában és a sufnijában, amit örömmel kölcsönadna a családjának, barátainak vagy a szomszédainak, ha elkérnék tőle. Hogy mi minden? Sövénynyíró, sátor, szerszámok, alkalmi ruhák, etetőszék, sífelszerelés, könyvek, DVD-k… Feltette Lecky-nek a költői kérdést: Miért van az, hogy megveszünk és aztán tárolunk egy csomó dolgot ahelyett, hogy inkább kölcsönkérnénk őket a barátainktól? Milyen jó lenne, ha volna egy weboldal, ahol kialakíthatnánk a saját közösségeinket, és megoszthatnánk egymással a dolgainkat! Lecky egyetértett, egy korty sör erejéig elgondolkodott a dolgon, aztán azt mondta: „Csináljuk meg!” Így indult útjára 2008 elején a LetsAllShare.

A pazarlás a múlté, a közös használaté a jövő!

A kezdeményezés célja:

  • Összekötni az embereket
  • Közösen használni a dolgainkat és megosztani hasznos információinkat másokkal;
  • Spórolni a pénzzel és a természeti erőforrásokkal.


Így működik

Ingyenes regisztráció után automatikusan a tagjává válsz két csoportnak: az egyik a „család és barátok”, ahová meghívhatjuk a közeli ismerőseinket, a másik a „helyi közösség”, ahova az irányítószámunk alapján sorol be a rendszer. Később tetszőleges számú további csoportnak lehetünk tagjai (pl. szakkör, klub, civil szervezet stb.). Ezekre a csoportokra külön-külön definiálhatjuk, hogy milyen feltételekkel milyen tárgyakat osztanánk meg a tagjaival.

Ezután felteszünk az oldalra pár dolgot, amit szívesen megosztanánk az ismerőseinkkel, és megadjuk a kölcsönadás feltételeit. Lehet, hogy a közeli ismerősöknek minden további nélkül kölcsönadod a könyveidet vagy a fűnyíród, de az idegenektől letéti díjat kérsz, esetleg kisebb kölcsönzési díjat. A lényeg, hogy pontosan megadhatod, kivel, mit és milyen feltételekkel szeretnél megosztani. Később, amikor látod, hogy jól működik a rendszer, biztosan egyre több dolog jut majd az eszedbe, amit szívesen megosztanál másokkal.

Ha neked van szükséged valamire, akkor megnézheted, hogy a csoportjaid tagjainak van-e az adott dologból az adatbázisban. Ha nincsen, akkor felírhatod a keresett dolgok közé. Lehet, hogy valamelyik barátod kölcsön tudná adni, csak még nem regisztrálta, ezért te nem tudsz róla.

Mit oszthatok meg az oldalon keresztül?

  • Tárgyakat: pl. barkácseszközöket, kerti és egyéb szerszámokat, autófelszereléseket, sportkellékeket, túrafelszerelést, konyhai eszközöket, ruhákat, bútorokat, bőröndöket, könyveket, CD-ket, DVD-ket stb.
  • Szolgáltatásokat: gyerekpesztrálást, szaktanácsadást, segítséget (szerelést, bevásárlást), üres helyeket az autóban stb.
  • Ajánlásokat: étterem, szerelő, kőműves, burkoló, festő, fodrász stb.

 

Biztonság

Az idegenek csak az aliasodat, azaz „nickedet”, becenevedet látják, te határozod meg, hogy mikor és milyen adatodat osztod meg a másikkal. A tagok megbízhatóságáról tájékozódást nyújthatnak az adott tagról korábban beküldött (az e-kereskedelemmel foglalkozó oldalakhoz hasonló rendszerben működő) értékelések. A LetsAllShare honlap szolgáltatásai ingyenesek – az alapítók civilként fejlesztették ki és működtetik. A hosszú távú üzemeltetés és a fejlesztések érdekében azonban folyamatosan keresnek szponzorokat a szolgáltatáshoz, valamint új üzemeltetőkre is szükség van. A lap remek kezdeményezés, de sajnos csak az Egyesült Királyság területén működik (más irányítószámot nem ismer fel). Ha valakinek van hozzá kedve, megcsinálhatná a magyar verziót!

Forrás:

http://www.letsallshare.com