Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldülő szórakozás

Év: 
2015
Szám: 
Nyár

A vendéglátás és rendezvényszervezés fenntarthatóbbá tételét célozza a civil, szakmai és állami szektor összefogásával létrejött Jövő-t-Evő program.

A szakmai fórumsorozat célja, hogy a már működő jó gyakorlatokat és a piacon elérhető lehetőségeket bemutassa és tárgyalja, a szakmai-jogi oldal megvilágításával együtt.

A Felelős Gasztrohős és Zöldövezet Társulás Egyesület évek óta foglalkozik vendéglátóhelyek és rendezvények zöldítésével. Munkájukat partnerségben és a hivatali és szakmai szektor bevonásával igyekeznek még hatékonyabbá tenni. „Azt tapasztaljuk, hogy a vendégek mellett a szakma is üdvözli a kezdeményezésünket - pl. a NÉBIH felkeresésünkre szakmai partnerséget ajánlott, és az önkormányzatok, laboratóriumok, szakemberek örömmel fogadják meghívásunkat a beszélgetésekre” - mondta Varga Judit, a Fenntartható Étterem minősítést kiadó Felelős Gasztrohős egyik alapítója. „A Jövő-t-Evő sorozattal szeretnénk ötleteket adni azoknak, akik eddig esetleg úgy gondolták, a fenntarthatóság túl nagy falat. Senkit nem kérünk, hogy minden bevált rendszert változtasson meg, tippeket adunk, hogyan tudnak apró lépéseket tenni a fenntartható vendéglátás felé” - tette hozzá Csobay Krisztina, a Zöldövezet Társulás képviselője.

Tapasztalatuk alapján a vendéglátás zöldítése annyira specifikus terület, hogy sokszor még a környezetvédelemmel foglalkozó civilek sem tudnak hatékony tanácsot adni. A Jövő-t-Evő fórumok olyan problémákkal foglalkoznak, mint a kínálat fenntarthatósága (mely ételek a legmegterhelőbbek a környezet számára); lebomló pohár, evőeszköz; kitelepülés (a tervezés fontossága a megváltozott környezetben); takarékosság és hulladékkezelés a vendéglátásban. A szakmai beszélgetések kimenetele egy tudástár, amely a Felelős Gasztrohős oldaláról tanácsadó kisokosként ingyenesen letölthető lesz. A programsorozat támogatója a Norvég Civil Támogatási Alap.

 

További információ és következő események: www.gasztrohos.hu/jovo-t-evo

Jövő-t-Evő Fórum