Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Őszi ereszcsatorna-karbantartás

Év: 
2013
Szám: 
Ősz

Az őszi, intenzív levélhullás során az ereszcsatornák gyorsan megtelnek, tisztításukkal nem érdemes tavaszig várni. Ilyenkor célszerű elvégezni a hibás részek javítását is.

ezermester levél

Az elhanyagolt ereszcsatornákban felgyűlt levél az idők során elbomlik, humusszá válik, és a pangó víz, valamint a kioldódó anyagok tönkreteszik a csatorna anyagát. Nem is beszélve arról, ha a levél már a föld alatti csatornarészben torlódik össze, lehetetlenné téve a lefolyást, ilyenkor a házunk fala bánja a túlcsorduló vizet. A levéláradatot frissen érdemes eltávolítani. A tisztításhoz lehetőleg ketten fogjunk hozzá. Ha egyedül vagyunk, kössük ki a magasra kihúzott létrát.

csöpögő ereszcsatorna
A levelek eltávolításához legjobb egy, két literes műanyagpalackból kivágott, a csatorna formájához illeszkedő lapát. Ha már az ejtőcsőben találunk dugulást, egy meghajlított drótdarabbal vagy csatornatisztító spirállal lazíthatjuk fel. A munka végeztével a kerti locsolócsővel alaposan mossuk át az egész ereszcsatornát, és nézzük meg, hogy rendesen lefolyik-e a víz. Ilyenkor azt is vizsgáljuk, hogy megfelelő-e a csatorna lejtése. Ha azt tapasztaljuk, hogy valahol megáll, a csatornaszakasz megsüllyedt, ezt az eresztartó vas hajlításával tudjuk korrigálni.

csatornatisztítás

Amennyiben az ereszt tartó homlokfa korhadt el, lehetőleg rövid időn belül cseréljük ki azt a szakaszt! Ha az ereszcsatorna illesztésénél csepegést észlelünk, tisztítsuk le és szárítsuk meg a környékét. Csavaros rögzítésnél szereljük szét, és bitumenes vagy kültéri szilikonos tömítőanyaggal nyomjuk ki az átlapolást. Ha szegecselt az illesztés, akkor is próbálkozhatunk szilikonnal, de az üvegszövet is megoldást jelenthet.

Zöld tipp: Az esővíz gyűjtése nem csupán a pénztárcánk miatt éri meg, de környezeti szempontból is igen fontos tanács, mert így elkerülhető az értékes ivóvíz elpazarlása locsolás céljából.

Műanyag ereszcsatorna esetén ellenőrizzük a bilincseket. Ha laza, a tömítés lehet a ludas, amelynek szivacsszerűnek és puha tapintásúnak kell lennie. Szedjük le az érintett bilincset, távolítsuk el a neoprén tömítést, ha tömör és kemény, majd cseréljük ki újra. Amennyiben rozsdafoltra bukkanunk az ereszcsatornán, távolítsuk el a rozsdaréteget, és javítsuk ki epoxi alapú javítópasztával. Kenjük el alaposan, mielőtt megkötne. Ha a korrodált rész túlságosan nagy kiterjedésű, érdemes inkább az egész ereszcsatornát kicserélni, mint foltozgatni. Nem árt hosszú távon gondolkodni, és olyan ereszcsatorna- rendszert választani, amely nem deformálódik, nem vetemedik, nem repedezik, és hosszú évekig megbízhatóan állja az időjárás kihívásait. A korszerű rendszereket már nem kell szerelés közben csavarozni, a pattintós megoldásnak köszönhetôen a rozsdásodás veszélye is minimális.

További veszélyforrást jelenthet, ha a lefolyócső végéről hiányzik a kiköpő, hiszen a közvetlenül a ház talapzatának verődő esővíztől átnedvesedik a lábazat, ami idővel akár az épület megsüllyedését is okozhatja. Az esővizet célszerű külön erre rendszeresített hordóban tartani.

Zöld tipp: Az összegyűjtött leveleket a komposztálóba tedd!

Bérces Balázs / Ezermester