Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Humusz ajánló

Programok
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Gajdosné Kasch Anikó

Hogyan legyél te is trendizöld? A meghirdetett pályázatok közül kedvedre választhatsz. Szeretnéd megünnepelni a Föld Napját, de még nem tudod hol? Gyere velünk, ünnepeljünk együtt! Szeretnéd saját hulladékodat újrahasznosítani, de nem tudod mit-miből-hogyan? Vagy egyszerűen csak szeretnél a gyerekekkel egy jó kis kreatív programot? Sári és Nemszemétke segít neked színes kalandjaival, használható ötleteivel!

Legyél trendi zöld!
Tervezz-szervezz-alkoss, és indulj el alkotásoddal a trendizöld.hu pályázatainak valamelyikén, vagy akár mindegyiken!
1) „A legleleményesebb komposztkeret" fotópályázat
Készítsd el saját komposztkeretedet, amiben Te is szívesen komposztálnál! A komposztálót megvásárolhatod, átalakíthatod és díszítheted a saját ízlésednek megfelelően, de persze még jobb, ha a keretet is Te magad készíted.
2) „Szervezz cserebere börzét, és készíts róla filmet!”
A cserebere a környezetvédelem egyik nagyon hatékony és hasznos módja. Ha Te is így gondolod, segíts nekünk népszerűsíteni! Szervezz börzét a barátaiddal, és készíts róla filmet!
3) „Nagy újrahasznosítás” pályázat
Készíts játékot, használati tárgyat vagy közlekedési eszközt a következő szelektíven gyűjthető hulladékokból: papír, üveg, fém, műanyag, kombinált italdoboz, és küldd el nekünk a fotóját!
Pályázók köre: az Észak- és Dél-alföldi régióban élő 14-24 év közötti fiatalok
Beküldési határidő: 2012. április 25.
Nyeremények: 3x120.000 Ft-os ajándékcsomag környezettudatos termékekből
Közönségdíj: 3x50.000 Ft-os ajándékcsomag környezettudatos termékekből (like-ok száma alapján)
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Részletes kiírás: http://trendizold.hu/jelentkezz

Föld Napja – Go Out! Rendezvény
2012. április 19. (csütörtök) 10-19h
Egész napos programok Budapesten, a VIII. kerületi Mátyás téren és a Tavaszmező sétáló utcán, illetve az Óbudai Egyetem „A” épületében és udvarán. Ízelítő: Lomtündér Installáció, hulladékból értéket workshop, hulladékkiállítás, koncertek, eKamion, Szelektív Játszóház, Egyetemi Szelektív Ankét! Együttműködők: Óbudai Egyetem, Kesztyűgyár, Humusz Szövetség, SZOSZÖV, Vajda Péter Ökoiskola, Százszorszép Zöld Óvoda, Képzősök Kreatív Köre.
További információ és regisztráció az „intelligens lomtalanítási rendszer” gondolatisága köré épülő Egyetemi Szelektív Ankétraaz anket@bhsz.eu címen.

Szemétkupacon innen, buvacon túl…
Azok a régi szép idők, amikor technika órán a kiürült mosogatószeres és öblítős flakonokból díszes ceruzatartókat, sőt, anyák napi csodás vázákat készítettünk! Ma pedig eszünkbe sem jut ezen gondolkodni, hiszen az üzletben mindent meg lehet kapni, még ötletelni sem kell hozzá, hiszen megtették már helyettünk.
Hova lett az izgalom a mosogató alatti szekrényt kutatva, WC-papír gurigákat gyűjtve? Pedig anyu biztosan jobban örülne a saját készítésű ajándéknak. Elfelejtettük ezeket a dolgokat. Kidobunk mindent, és gazdagítjuk a szeméthegyeket.
Éppen itt lép közbe Sári és Nemszemétke! Igen, jól hallottátok. Sári, a városi kislány bújócskázás közben egy kukában rejtőzik el, majd a tengerparti szeméttelepen találja magát, ahol aztán fura szerzetekkel találkozik, és izgalmas kalandokba keveredik. A szeméthegyek közt megtalálja rég elveszett mackóját, Gyapócot is, és megtudja, hogy nem minden szemét, ami annak látszik. A mesekönyv beavatja olvasóját a hulladék újrahasználat rejtelmeibe: a könyv telis televan kacatok-limlomok használhatóvá átváltozott képeivel és az izgalmas átalakulások kellékeivel. Micsoda ötletgyűjtemény! Fantáziaszegény világunkban ez amesekönyv igazán hiánypótló kiadvány.
A történeten és illusztrációkon túlmenően a Cellux csoport jóvoltából hasznos munkafüzet is készült, amely remek ötleteket ad a háztartásokban fellelhető csomagolási és egyéb hulladékokból készíthető remekművekhez.
A munkafüzet lépésről lépésre végigvezet az egyes tárgyak elkészítésén, így a gyerekek akár önállóan is készíthetnek Gyapócos pakkot, elefántos perselyt, limlomdíszeket, vagy akár virágládát. Alkothatunk kedvünkre, és a sort tovább folytatva fantáziánknak már semmi nem szabhat határt!
Érdemes tehát beszerezni akár otthonra, iskolába, hisz a szemléletformáláson túlmenően egy kis közös barkácsolásra igencsak hasznos, hiánypótló kiadvány. Apropó! Kéne nekem is egy jó kis virágláda… A Sári és Nemszemétke c. könyv 2011-ben megnyerte a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése által meghirdetett Aranyvackor pályázat fődíját. A történetet Mandl Péter tolla csűrte-csavarta, a csodás illusztrációk pedig Kismarty-Lechner Zita munkáját dicsérik.