Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felelős fesztiválozás

Év: 
2017
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla
Ha nyár, akkor fesztiválszezon, ami után nem marad más, csak hulladékhegyek. Vagy lehet ezt másképp is csinálni?

Az ÚjraSzedve magazin megújul, ősztől már csak elektronikus formában érhető el!

Ha tetszett a cikk, támogasd munkánkat és a magazin megjelenését. Előfizetni a negyedévente megjelenő újságra itt tudsz.

Jómagam is szeretek fesztiválokra járni, így mindig is bosszantott, hogy a felhőtlen szórakozás egyenlő a temérdek szeméttel. Eldobott műanyagpoharak tengerében taposunk már az első nap után, a büfésoron a kukákból dőlnek ki az egyszer használatos étkészletek, ételmaradékok. Szerencsére azonban vannak olyan fesztiválok is, ahol nem csak engem, de a szervezőket is zavarja a szemétmennyiség, és mernek tenni a hulladékcsökkentésért.

Ilyen például az Everness fesztivál, amely június 20-25. között kerül megrendezésre Alsóörsön, immár ötödik alkalommal. A szervezők „a te hulladékod, a te karmád” gondolatmenetből kiindulva szeretnének hozzájárulni a hulladékcsökkentéshez. Az előkészítő anyagokat, plakátokat újrahasznosított papírra nyomtatják, illetve a dekorációnál is igyekeznek az újrahasználatra törekedni. Az étkeztetés is a Felelős Gasztrohős útmutatásai alapján fog zölden üzemelni, kizárólag biológiailag lebomló étkészletek lesznek a Doremi jóvoltából, amelyeket a fesztivál végén helyben fognak komposztálni. Ha már komposztálás: a fesztiválon alomszékek is lesznek. A szelektív gyűjtés már hagyománynak számít, „zöld önkéntesek” fognak gondoskodni a hulladék megfelelő kiválogatásáról. Erre a Humusz csapata készíti fel őket. A fesztiválozók utazásából származó szén-dioxid kibocsátást pedig őszi faültetéssel fogják kompenzálni.

Everness fesztivál

A Gyüttment Fesztivál idén Oszkóra költözik augusztus 24-27. között, és a szervezők nem kevesebbet tűztek ki célul, mint hogy Magyarország első Felelősségteljes és Zéró Hulladék szemlélettel megrendezett fesztiválja legyen. Hogy mi mindennel kívánják ezt elérni? A fesztivál területén nem lesz kuka, még szelektív se, ezzel ösztönözve a fesztiválozókat arra, hogy ne termeljenek semmilyen típusú hulladékot, maximum olyat, amit helyben lehet komposztálni. A szervezők is segítenek megfelelő programokkal és tájékoztatással, hogy ez megvalósítható legyen. Ami az étkezést illeti: mindenki a saját edényét, poharát használhatja, amit környezetbarát módon el is mosogathat helyben. Mindezt pedig nem más teszi lehetővé, mint a közösség nyitottsága és ereje.

hulladékmentes fesztivál  komposzt toalett

Reméljük, hogy a tervek mind meg is valósulnak, és valóban elindul az a trend a fesztiválok körében, hogy a legkevesebb szemétért menjen a versengés. Azonban úgy látszik, erre egyelőre csak a kisebb fesztiválok nyitottak. Herencsár Milán, a Zöldövezet szakembere nem egy rendezvény zöldítését bonyolította már le, és úgy látja, több kell ahhoz, hogy a nagy fesztiválok is elinduljanak ezen az úton. „Mindenképpen szükséges felülről jövő szankcionálás a rendezvények környezetterhelésének csökkentése érdekében. Erre külföldi országokból nem egy példa létezik” – mondta.

A hulladékcsökkentés nemcsak a szervezőkön múlik, hanem rajtunk, fesztiválozókon is. Bármelyik fesztiválra igaz, hogy kivehetjük a magunk részét a környezetvédelemből. Saját kulacsot, étkészletet érdemes magunkkal vinni (csak a kés problémás, mert nem szokták beengedni), esetleg textilszalvétát is. Ha nincs repohár, akkor is meg lehet kérni a pultosokat, hogy ugyanabba vagy saját, mértékegységgel ellátott pohárba csapolják az italt. Gondoljuk végig, mi kell valójában a jó hangulathoz, és kerüljük az „egynyári sláger” kütyüket, kiegészítőket, illetve a reklámtermékeket. Azok úgyis csak elromlanak vagy eltűnnek az első nap után.