Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szomszéd kertje mindig

Év: 
2004
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Lugosi Bea

Milyen is? Ja, igen, zöldebb. Kivéve persze a mi esetünket. Velünk ugyanis a helyzet az, hogy túlvárosiasodott fővárosunk benzingőzös közepén a szokásos lakóteleppel és néhány lepukkant beton pingpongasztallal körülvéve, a HuMuSz oktatóközpontja közel s távol az egyetlen olyan ház, melyhez egyáltalán kert tartozik. Ebből adódóan nyilvánvaló lépéselőnnyel indulunk a szóban forgó nyomulásos zöldfelületi versenyen, de ettől függetlenül nagy terveket szövögetünk.

Szóval most, hogy pályázati úton sikerült pénzhez jutnunk és  állítólag nemsokára a tavasz is megérkezik a maga színes és langyos modorában, végre valahára hozzáfoghatunk a HuMuSz Ház kertjének megalkotásához. Miután nem éppen nehéz szívvel központilag búcsút veszünk a mindent elborító por- (nyári kiadás) vagy cuppogó sár- (téli változat) tengertől, a bénácska kerítéstől, szétszórtan fellelhető betonkupacainktól és a kietlen udvar körpanorámás látványától, átengedjük mindezt a márciusban érkező szabadcsapatoknak. Lesz náluk ásó, kapa meg talán valami gereblye is, amikkel aztán  elvileg júliusra  szép fás, bokros, virágos udvart varázsolnak a ház köré. Olyat, amilyet a Kertészeti Egyetem egyik hallgatói csoportjával és vezető tanárukkal együtt az elmúlt évben megálmodtunk.

Lesz benne egy igazi tanösvény újrahasznosított műanyagból és egyéb hulladékból készült kerítéssel, paddal meg kerti úttal, madáretetővel, kiállítótérrel, tavacskával, továbbá mindenféle szabadtéri játékkal. Ez utóbbiak alatt itt és most nem hintát, csúszdát meg mászókát kell érteni. Játékaink  reményeink szerint jobbára olyanok lesznek, melyek hulladékos problémákkal kapcsolatos mondanivalót, szemléletet, felvetést, megoldást igyekeznek közvetíteni úgy, hogy a hozzánk látogató gyerekek is megértsék azokat  pontosan a játék élményén keresztül. Az oktatóközpontot körbejáró vendégek találkozhatnak majd a megelőzés, újrahasznosítás és ártalmatlanítás fedőneveket viselő elvarázsolt kert-részlegekkel, melyek mindegyikében az adott témát boncolgatjuk közérthető formában. Lehet majd spontán sétálgatni, csoportok esetében vezetést is vállalunk, viszont nem lesz mozgó lufi és kukorica árus, sem tűző napra 200 méterenként telepített (lásd siófoki bícs) aludobozos üdítőket köpködő italautomata (ez utóbbiért előre is a kedves látogatók szíves elnézését kérjük).

A folytatásról  például megnyitó, meg ilyesmi  a honlapunkon lehet majd olvasni. Addig is dolgozunk. A kert kialakításával kapcsolatosan érkező esetleges támogatásokat, felajánlásokat (növények, termőföld, terméskő, járólapok, stb.   az újrahasználat szellemében akár maradék mennyiségek is) pedig szívesen és köszönettel fogadjuk!