Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld javak gyûjtése

Nyíregyháza
Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Tömöri László (E-misszió Egyesület)

Nyíregyháza azon kiváltságos települések körébe tartozik, ahol a szelektív gyûjtõ rendszert évekkel ezelõtt kialakították. A papír-, mûanyag-, üveghulladék szelektív gyûjtése itt megoldható, hiszen a város egész területén jól megközelíthetõ módon ki vannak alakítva ezen hulladékok gyûjtésére alkalmas „zöldszigetek”.

A háztartási hulladék legnagyobb részét a szerves anyagok alkotják. A növényi eredetû bomló szerves anyagok újrahasznosításának legkézenfekvõbb módszere a komposztálás. Ma már eljutottunk odáig, hogy Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának köszönhetõen létrejött egy olyan telep, amely hasznosítja, komposztálja az összegyûjtött szerves anyagokat. Jelenleg a nagyvállalatok a telep fõbb beszállítói, viszont egyre nagyobb a törekvés arra, hogy a lakosság is táplálja a komposztprizmákat.

Számos dolog szól a növényi eredetû bomló szerves anyagok, vagyis a „biohulladék” szelektíven történõ gyûjtése, komposztálása mellett. A már fent említett környezetkímélõ tevékenységen túl jelentõsen lecsökkenti a hulladékkezelés díját is. <>Ebben az évben, Nyíregyházán még a szobák száma a meghatározó a díjfizetésnél, viszont a következõ években már a hulladék mennyisége alapján fogja a lakosság fizetni a hulladékkezelés díját. A háztartási hulladék zöme, 30%-a szerves anyag. Ha ezt a 30%-ot külön gyûjtenénk, már megszabadulnánk a befizetendõ díj emelésének jelentõs részétõl, mivel a Városüzemeltetési Kht. térítésmentesen biztosítja a háztartásoknak a gyûjtõedényzetet, szállítja el a komposztálásra külön gyûjtött anyagot.

Nyíregyházán a jelenlegi hulladékkezelési díj országos viszonylatban alacsonynak mondható. Viszont ez a kedvezõ helyzet sajnos nem tartható fenn hosszabb távon. Abban az esetben, ha nem sikerül megvalósítani a zöld hulladék elkülönített gyûjtését, a hulladék kezelésének díját az ország többi városának díjához hasonló mértékben megemelik.

A városban elsõsorban a kertes övezetekben helyezik ki a „biohulladék” gyûjtõket. Ebben az évben 1500 háztartás kapott a 9000 darab meglévõ edénybõl.

A szerzõ köszöni a Városüzemeltetési Kht. segítségét!