Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A német példa

Csak fenntartásokkal...
Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Fülep Teofil (Holocén Természetvédelmi Egyesület)

2003 augusztusában Németországban jártam, a Fekete-erdő déli részén, a Rajna közelségében. Egy nemzetközi ifjúsági táborban voltam túra- és táborvezető. Környezetvédőként is igyekeztem tapasztalatokat szerezni, megfigyelni a dolgokat.

A felszíni vizek szemmel láthatóan tiszták, a településeken is, termetes sebes pisztrángok élnek a patakokban. A mosogatásnál előtérben volt a "Frosch"termékcsalád, de ha elfogyott, mással pótolták.

Hulladékhelyzet: Rengeteg hulladékot termelnek. A közterületek tiszták, de nem fedhetetlenül. Hulladék-megelőzés alig van, hajlamosak a pazarlásra. A szelektív hulladékgyűjtés létezik, működik, általában négy csoportba gyűjtik a hulladékot: papír, üveg, más csomagolóanyag, egyéb vegyes hulladék. A táborban a csomagolóanyagokat (újrahasznosítás céljából), vegyes hulladékot (szemétégetőbe kerül), és szerves hulladékot (komposztáló üzembe szállítják) gyűjtöttek. Udvari szemétégetéssel is találkoztam, de szerintem nem jellemző.

Feltűnt, hogy a társított csomagolóanyagokat is újrahasznosíthatóként gyűjtik, így a Tetra Pak-ot is. Meglepődtem azon, hogy a hulladék elkülönítésében nem következetesek, össze-vissza dobálták azokat a kék és a sárga zsákokba.

A komposztálás jól működik, személyesen is megfordultam egy üzemben. Ingyen átveszik a komposztnak valót, de a konyhai hulladékra ferde szemmel néznek, mivel az túl vegyes s gondokat okozhat. A komposztot különböző formában eladják.

A megelőzés egyetlen általam fellelt "fogása" a betétdíjas rendszer volt, amely igen sok üveget és műanyag palackot érint. De a működését bénítja, hogy csak a vásárlás helyén veszik vissza a palackokat, emiatt a helyiek is háborogtak.

A gépjárműhasználat általános, persze a járművek szennyezőanyag-kibocsátása bizonyára kisebb a magyarországiaknál, mivel nálunk rosszabb az autók, teherautók és buszok állapota. Kerékpárútjaik vannak, megfelelő minőségben, mégsem tapasztaltam, hogy jellemző közlekedési eszköz lenne a bicaj. A tömegközlekedés jól használható, megfelelően sűrűnek tűnt, sosem zsúfolt, elegáns, tiszta, már-már fényűző.

Energiatakarékos izzókat használnak mindenütt, de felesleges fényűzés is jellemző, pl. az ablakokon motoros redőnyök. Este 11 óra után minden második utcai lámpa kikapcsol.

A dohányzás általános, széles körben elterjedt, és már 16 éves kortól megengedett. A nemdohányosok jogaival nem foglalkoznak az utcán sem, de még az ifjúsági táborban sem igazán, ahol a táborvezetők a fiatalok között és velük együtt cigarettáztak.

Összességében kettősek a benyomásaim. Bizonyos dolgok jól működnek, példa értékűek, más dolgokban sokkal többet vártam. A tapasztalataim megerősítettek abban a véleményemben, hogy csak fenntartásokkal szabad mintának tekinteni a német környezetvédelmet.