Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Pencz Levente

Szigorúbb égetés

Szigorodnak az EU-csatlakozás után a hulladékégetőkre vonatkozó előírások, így 2005-től többek között kötelezővé válik a kibocsátott anyagok folyamatos mérése. Ez a kisebb égetőket súlyosan érinti, az átépítés költsége ugyanis legalább százmillió forint, s a zöld előírásoknak nem megfelelő cégekre bezárás vár. A nagyobb égetők többsége már megfelel az uniós normáknak. ?Környezetvédelmi okokból 2005-től arra sem lesz lehetőség, hogy bírsággal váltsák ki a jogsértéseket az égetők, mint ahogy eddig tették? ? mondta Kovács Endre, a környezetvédelmi minisztérium szaktanácsadója.

Visszagyűjtők

Egy tavalyi kormányrendelet szerint a csomagolóanyag-gyártók kötelesek visszagyűjteni a csomagolóanyagot. Június 1-jén a növényvédőszer-gyártók létrehozták a maguk kezelőszervezetét Cseber (Csomagolóeszköz-begyűjtési rendszer) Kht. néven. A hazai növényvédőszer-forgalom döntő hányada 75 nagykereskedelmi lerakaton keresztül bonyolódik ? a Cseber ezekkel kötött szerződést a göngyölegek visszavételére. Tehát mindenki a vásárlás helyén adhatja le a használt csomagolását. A veszélyes hulladék ártalmatlanítását eleinte kizárólag égetéssel végzik.

Pest megye szemete

Hulladéklerakó. Ezt a szót ízlelgetik mostanában a Nógrád megyei Keszeg lakói. A Pest megyei Püspökszilágy, Sződ és Kosd után október elején Kartalon is elutasította a lakosság azt, hogy náluk épüljön fel a 320 ezer lakosú észak-kelet Pest megye hulladékának befogadására alkalmas, 6,6 milliárd forintba kerülő lerakó. Az, hogy épül-e Keszegen hulladéklerakó, vagy ez a település lesz az ötödik, amely elutasítja a létesítményt, a várhatóan november közepén tartandó helyi népszavazáson kiderül.

Szabolcsi tervek

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye települései konzorciumba tömörültek, hogy a hulladékgazdálkodást közösen oldják meg. A jogszabályok alapján a megye hulladéktárolóinak többségét be kell zárni, és újakat kell kialakítani. Többéves beruházás során megújítanák a megyében a hulladék elszállításának, tárolásának és megsemmisítésének rendszerét. A 17 milliárd forintos beruházás uniós forrásokból valósulna meg. A tervezetet jövő év elején nyújtják be a brüsszeli illetékeseknek, a döntés egy év múlva várható.

Évi nyolcezer tonna kapacitású biohulladék komposztáló telepet adtak át október elején Nyíregyháza-Oroson, ahol a megyeszékhely háztartásaiból kikerülő szerves hulladékot hasznosítják. Jövő év márciusától mintegy tízezer háztartásban vezetik be az úgynevezett kétkukás rendszert, azaz a biohulladékot külön tárolóedényekben gyűjtetik a lakosokkal.

Hosszú várakozás után október közepén végre megkezdik Budapesten az első hulladékszigetek kihelyezését. November végéig száz konténerszigetet telepítenek a főváros forgalmas pontjaira. Jövőre pedig újabb 500 felállítását tervezik. Szakértők szerint legalább 2000 gyfjtőszigetre - és a felhalmozott hulladék hasznosítására alkalmas feldolgozóüzemekre - lenne szükség. Bővül a jelenleg működő 13 hulladékudvar létszáma is: a tervek szerint 2008-ig összesen 35-40 hulladékudvar lesz a fővárosban.

Jogszabály készül a lakossági gyógyszerhulladék visszagyűjtésének szabályozására, amelyet a kormány várhatóan még az idén elfogad. A visszagyűjtés központjai a patikák lesznek, a hasznosítás és a megsemmisítés költségeit pedig a gyógyszergyártók állnák. A lakosságnál éves szinten néhány száz tonna gyógyszerhulladék keletkezik, melynek kezeléséről egyelőre nem rendelkezik jogszabály.

Szemétszüret

Nagyjából ezer köbméter illegálisan lerakott hulladékot szállított el szeptember közepén a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Rt. ? tájékoztatott a cég szóvivője. Szegedi Péter közölte: az immár hagyományosnak számító szemétszüreten ? több más helyszín mellett ? a kőbányai Keresztúri út és Terebesi út, a XVIII. kerületi Csévéző utca és a soroksári Dózsa György út mentét igyekeztek megszabadítani a szemétdomboktól. A cég a költségeket saját büdzséjéből állja. Az akció után a Fővárosi Közterület-felügyeleté a terep: rendszeresen ellenőrzi a megtisztított helyeket, és tettenéréskor pénzbüntetést szab ki a delikvensekre.

Sikeres gyűjtés

A HuMuSz tagszervezete, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör sikeres veszélyeshulladék-gyűjtést szervezett a városban a szeptemberi Mobilitási Héten. Több mint 1 tonna veszélyes hulladékot (szárazelem, akkumulátor, szennyezett textil, növényvédőszer, savak, lúgok, fénycső, festékmaradvány, lejárt szavatosságú gyógyszer) gyűjtöttek be a lakosságtól.

Előre a Cédrusért!


Október végétől médiakampány indul a környezetbarát termékek népszerűsítésére ? tájékoztatott a Környezetbarát Termék Kht. Az akció elsősorban a gyártóknak szól, a cél, hogy minél több új árucikk és szolgáltatás viselje magán a kocsánytalan tölgy emblémáját. Jelenleg a csomagolóeszközöktől, a hűtőkön át az idegenforgalmi szálláshelyek üzemeltetéséig összesen 39 kategóriában (eddig 250 termékre) ítélik meg a minősítést. A közeljövőben elkészül a festékek és oldószerek, valamint az egészségügyi- és másolópapírok követelményrendszere, és a tervek között szerepel a zöld növényvédő szerek és festékpatronok jellemzőinek a meghatározása is. Jövő májusban hazánkban is bevezetik az Unió minősítési rendszerét, mely újabb termékcsoportokra terjeszti ki a környezetbarát jelző használatát.

Makacs büntetés

Nem tünteti el az összes makacs foltot az Ariel Automat mosópor, vagyis megtéveszti a fogyasztókat a Procter & Gamble Magyarország Kkt. reklámállítása. A Gazdasági Versenyhivatal 3 millió forint bírságot szabott ki a nem helytálló reklám miatt a társaságra, és megtiltotta a kampány folytatását. Legutóbb májusban, a Head & Shoulders sampon reklámja miatt bírságolta meg a hivatal a Proctert, amelynek akkor 5 millió forintot kellet fizetnie a szabálysértésért.

Zöld portállá válik a greenfo.hu!


Még az idén a legteljesebb nonprofit hazai zöld portállá szeretne válni a www.greenfo.hu

A jelenleg is napi frissítésű honlapra várják a zöld szervezetek, környezetvédelemmel foglalkozó cégek, a téma iránt érdeklődő polgárok híreit, információit. Zöld fürkész adatbázisukba - amely ma már több mint 1400 tételes - pár perc alatt regisztrálhatja magát bárki. Sajtószobánkban hírt adunk sajtótájékoztatókról, egyéb sajtót érdeklő eseményekről. Programajánlónkban környezet- és természetvédelmi események, rendezvények, kiállítások szerepelnek.

Az [email protected], vagy a [email protected] címre várják a honlapra szánt információikat. (Word formátumban, a fotókat külön jpeg-ben)