Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Miénk itt a tér

A közösség által támogatott mezőgazdaság
Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Pencz Levente

A probléma

 

A termelõk és a vásárlók "közös kincse" a természet, amely az élelmiszer-termelés közege, alapanyagainak forrása, valamint hulladékainak felvevõje és lebontója. Az intenzív mezõgazdasági módszerek - amelyek a természet erõforrásait túlhasználják, hulladékaikkal a természeti környezet természetes lebontási képességét túlterhelik, a talajvizeket beszennyezik, a talaj termõképességét lecsökkentik - hosszú távon azt eredményezik, hogy egyre nagyobb energia- és anyagbevitel mellett is a egyre kisebb lesz a hozam. A hagyományos piaci csatornákon értékesített mezõgazdasági termékek vásárlóinak azonban nincs lehetõségük, hogy felismerjék e folyamatokat, hiszen õk csak a végtermékkel találkoznak. Napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a rendszer senkinek sem jó, sem a természetnek, sem a termelõnek, sem a fogyasztónak.

Egy lehetséges megoldás

A Közösség Által Támogatott Mezõgazdaság (Community Supported Agriculture, CSA) módszere lehetõséget teremt arra, hogy a termelõ és a fogyasztó egy állandó csoportot alkotva, kollegiális közösségben tevékenykedjen. Érdekeik egymást erõsítik és nem egymás ellenében hatnak. A termelõ érdeke a stabil megélhetés, a vásárlók érdeke a biztonságos táplálék, és mindkettõjük közös érdeke a környezet biológiai termelékenységének, szépségének, egészséges állapotának fenntartása. Ez persze elkötelezettséget kíván mindkét fél részérõl, amelynek az az eredménye, hogy a vásárló garantáltan vegyszermentes, friss és ízletes zöldésget kap, míg a termelõ a termékét bizton el tudja adni. A rendszer további elõnye, hogy egy olyan kis és nyílt közösség jön létre, amely az emberi, közösségi kapcsolatok kibontakozásának is táptalaja.

Hogyan

Gödöllõn negyedik éve mûködik CSA csoport. A Nyitott Kert Alapítvány -- a SZIE Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetével szorosan együttmûködve -- a Babati Ökológiai Modellközpont területén két hektáron zöldséget termel organikus és biodinamikus módszerekkel.

A zöldségszezon májustól kezdõdõen egészen december elejéig tart. A szezon elején a csoport vásárló tagjai jelzik éves zöldségigényüket, amit figyelembe véve a termelõ elõállít az év folyamán. A vásárlók hétrõl-hétre vesznek át egy-egy zöldséges rekeszt a szezon elején megállapított fix áron. A csoport tagjai között az év folyamán folyamatos a kommunikáció. A termelõ folyamatosan beszámol munkájáról, a kert sikereirõl és problémáiról, hasznos tanácsokat és recepteket ad a zöldségek feldolgozására, ami a vásárlóknál mindig nagy tetszést arat. A vásárlók által kitöltött kérdõívek a termelõnek adnak hasznos információt arról, hogyan javíthatja munkáját.

A csoport az év folyamán több tevékenységet közösen végez, így például a tavalyi "krumpli-betakarítási ünnep" keretében találkozhattak, dolgozhattak, játszhattak és ismerkedhettek egymással a résztvevõ családok.

A fõvárosban

"Miénk itt a tér" mottóval Budapesten az Ökoszolgálat Alapítvány tölti be a fõvárosi CSA lerakat szerepét. A szervezet irodája a belvárosban, jól megközelíthetõ helyen van, illetve tevékenységénél fogva szívesen felvállalja az ökogazdálkodás gyakorlatának népszerûsítését. Jelenleg 23 fõvárosi megrendelõt tartanak számon, ám ez a létszám bõvíthetõ, annál is inkább, mivel jövõre elõreláthatóan 5 hektárral bõvül a gödöllõi vetésterület, ráadásul a zöldségek mellett gyümölcsöket is termeszteni fognak.
 Bõvebb információ: Ökoszolgálat, V. ker. Vadász u. 29., 06-80-269-446, a Nyitott Kert Alapítvány honlapja:  www.ktg.gau.hu/~nyitkert