Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amerikai módra

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Pencz Levente

Az USA Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) San Francisco-i irodája az 1997-es Föld Napjára készítette el az azóta a világhálón megtalálható Recycle City (Újrahasznosító Város) címet viselõ munkáját. A teljesség igényével megalkotott webkikötõt ( http://www.epa.gov/recyclecity ) érdemes felkeresni a játékos kedvû diáknak és az informálódni kívánó felnõttnek egyaránt. Mindössze egy dolog szükségeltetik hozzá, az angol nyelvtudás.

 

Hulladékgazdálkodási kisokos

 

A bevezetõbõl megtudjuk, hogy Recycle City korábban Szemétdomb (Dumptown) névre hallgatott, mivel az itt élõknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik a szeméttel azután, hogy eldobták. Minden hasznosítható dolog a szemétbe került, mert senki sem gondolta, hogy az újrahasznosítás változtatna valamin. Még a veszélyes anyagok is a kommunális szemét között végezték. Végül a szemét hatalmasra duzzadt és elkezdett bûzölögni. Néha ki is gyulladt. Ilyenkor mérgezõ füstöt eregetett magából, amitõl az emberek nehezebben lélegeztek. A szemétdombiak megpróbáltak arrébb költözni, de a probléma mindannyiszor ott maradt velük úgy a földön, mint a levegõben. Ekkor úgy döntöttek, hogy ez így nem mehet tovább. Megtanulták, hogy hogyan csökkentsék az eldobott szemét mennyiségét. Például a boltban olyasmit vásároltak, ami nincsen agyoncsomagolva, így kidobni is kevesebbet kellett. Megtanulták a dolgokat újrahasználni: inkább kimosták és eltették az üressé vált üvegeket ahelyett, hogy kidobták volna õket.

És megtanulták az újrahasznosítást: a városban külön edényben gyûjtik a papírt, az üveget és az alumíniumot, amelyeket aztán új termékek nyersanyagaként használnak fel.

Különös figyelmet fordítottak a veszélyes hulladékokra. Kijelölt helyen lehet megszabadulni a használt vegyszerektõl, festékektõl és tisztítószerektõl, melyeket biztonságosan kezelnek és leraknak. A környezetre ártalmas vegyi anyagok, növényvédõszerek és tisztítószerek helyett sokan áttértek a természetes és biztonságos helyettesítõkre. Végül bezárták a régi szeméttelepet és egy újat nyitottak. Mivel a város arculata jelentõsen megváltozott, így született az új név: Újrahasznosító Város.

Az igényes rajzfilmekhez hasonlító képeken bejárható az egész város, ahol minden olyan intézmény szerepel, ami egy "tisztességes" városban lenni szokott. Mindenünnen lehívhatók az odatartozó hulladékos infok, melyek egyszerû nyelvezetben, könnyen érthetõ módon íródtak. Ráadásul ez a város tele van kedves elnevezésekkel, mintha egy mesevilágban járnánk. Az ipart képviseli a Szerkentyû Gyár (Widget Manufacturing Co.), melynek egyik vezetõje Kispecek Rózsi (Rosy Littlefeather), aki kedvezményeket ad annak a munkásnak, aki újabb ötlettel áll elo a csökkentés, az újrahasználat vagy az újrahasznosítás területén. Mindezt azért teszi, mert jól tudja, hogy a hulladék csökkentése egyaránt könnyít a természeten és a pénztárcáján.

A Megtakarító család (Savemore family) felismerte, hogy tõle függ a környezetvédelem segítése. Az otthoni háztartás vezetésére vonatkozólag sok hasznos tanácsot nyújtanak a lenyírt fû házi komposztálásától kezdve az energiahasználaton (pl. napelemek a tetõn) keresztül egészen a vásárlási tanácsokig (pl. add kölcsön vagy örökbe, amit egyébként kidobnál).

Ki gondolta volna, hogy még a templomnak is fontos szerep jut az újrahasznosításban: ok vállalják a használt ruhák begyûjtését. A többi használt cucchoz, mint számítógép és egyéb berendezések, a Közösségi Raktáráruházban (Community Warehouse) lehet hozzájutni. Természetesen egy jól mûködõ közigazgatás irányítja és felügyeli a város életét.

A Polgármesteri Hivatal (City Hall) az a hely, ahol a lakosok elmondhatják észrevételeiket, és a testülettel közösen szervezhetik a konkrét lépéseket. Emellett az itt mûködõ iroda modellként is szolgál, ahol például a papír mindkét oldalára írnak. Van még Maria's Market, amit a szójátékra való tekintettel Ica Piacának fordíthatunk. Itt többek között a vásárlás végeztével választhatunk, hogy papír- vagy mûanyagszatyrot kérünk.

A Holdsugár (Moonbeam) kávéházban és antikváriumban a kávét csészében (vagyis nem eldobható pohárban) kapjuk, amit utána elmosnak. A zaccot a diákok elviszik az iskolai komposztálóba, cserébe az iskolakertben termelt saláták díszítik a kávéház legjobb szendvicseit. Az "újrahasznosításba" még az állatok is bevonhatók: a Used Pets (Használt Kisállatok) nevû boltba az állatvédõk gyûjtik és adják el újra a megunt kedvenceket. És mi a helyzet a kultúrával? Az Újrajátszó Moziban (Rerun Theatre) a helybeliek kedvelt klasszikus filmjeit vetítik a mai egyszeri vetítéses, hollywoodi típusú filmek helyett. Ez a lista korántsem teljes, a többi dolog felfedezését a szörfölõre bízom.

A játékos ismerkedés után akár egy igazi játékba is belekezdhetünk. A jelenlegi polgármester magasabb kormányzati pozícióba került, és a választásokon te nyerted el ezt a címet. El tudsz jutni Szemétdombról (Dumptown) Újrahasznosító Városba (Recycle City)? Különbözõ programokat vezethetsz be: házi komposztálás, fûgyûjtés, fizess aszerint, amit eldobsz, stb. Egy diagramon láthatod, hogy a beavatkozások milyen hatással voltak a hulladék mennyiségére vonatkozólag, s hogy mennyit nyert (pénzben) a város. A grafikus képernyõn pedig láthatod, ahogy tisztul a város, illetve felépül egy átvevõ vagy eltûnik egy olajfolt.

A játéknak nincsen hagyományos értelemben kitûzött célja. Mindenki nyer úgymond, mert folyamatosan gondolkodni kell, miközben "mellékesen" elsajátítja a hulladékgazdálkodást. A játékot úgy találták ki, hogy akár tanórán is lehessen használni. Két csoport versenyezhet egymással például abban, hogy hányféle módon hasznosították újra a lakosok az autógumit. Vagy nevezz meg három újrahasznosítási lehetõséget, amivel kiválthatod a következõ tárgyak eldobását: kartondoboz, mûanyag kanna, befõttes üveg, újságpapír, fatábla. A tanár összeállíthat egy listát az elvégzendõ feladatokból, s a játék közben a diákok egymással vitatkozva érhetnek célba, a játék végén pedig közösen, az osztály, megbeszélheti nem elsõsorban azt, hogy mit sikerült megtalálni, hanem azt is, amit nem, illetve hol keresték, hogyan gondolkodtak.