Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi lesz a sütõolajjal?

Látogatás a Biofilter kft.-nél
Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szilágyi László

Már régen készültünk Budaörsre a Biofilterhez, hogy megnézzük az egyetlen magyar céget, amely az elhasznált sütõolajat felhasználja, de most különös alkalom adódott. Csöngött a telefon a KukaBúvár szerkesztõségben, és Deák György, a kft. vezetõje morózusan meghívott minket egy beszélgetésre, mondván, hogy olyan inkrimináló mondatok jelentek meg róluk a legutóbbi lapban (ld. Használt étolaj, KukaBúvár, 1997. tavasz), hogy szeretné megtudni, hogy "milyen politikai erõk állnak mögöttünk". Elmentünk, hátha el tudjuk oszlatni ezeket az aggodalmakat.

A Biofilter lassan hét éve folytatja a használt étolaj gyûjtését, holland minta alapján. Mára mintegy 1500 tonnát gyûjtenek évente. Bár erre senki sem kötelezi õket, megvan a belsõ nyilvántartásuk, hogy kitõl, mikor, mennyit vettek át. Lakossági gyûjtés is történik, Budapest 12 lakóközösségében, de fõleg vendéglátóipari egységek a nagy olajforrások. A nagy etetõláncok is a Biofilternek adják át a használt sütõolajat.

A 102/1996-os veszélyes hulladékos kormányrendelet szerint a használt sütõolaj is veszélyes hulladéknak számít, így elvileg minden felhasználó köteles lenne anyagmérleget készíteni a felhasználásról. Ezzel szemben nagyon hanyagul bánnak vele a legtöbb helyen: tovább sütnek vele, mint szabadna, aztán elfõzik a menzásoknak. Deák úr szerint még a szerzõdéses partnereik is csak fele annyi olajat adnak le, mint amennyit elhasználnak. Megerõsítette azt is, hogy az általunk sokat kritizált McDonald's az egyik legmegbízhatóbb partner, komoly belsõ szabályzóik vannak és azokat pontosan be is tartják.

Deák úr szerint több "kókler" cég is rámozdult az olajra, 40-50 Ft-ot adnak az éttermeknek érte, majd 100-ért eladják iskolai konyháknak, hogy fõzzenek finomat belõle a gyerekeknek.

Azt írtuk az elmúlt számban, hogy "van egy technológiájuk, ami lejárt engedélyû", mint kiderült egy hónapja van új engedély. Az újrahasznosítási technológia nem lehet valami bonyolult dolog. (Ígéretet kaptunk arra, hogy néhány hét múlva megnézhetjük a csévharaszti telepen.) Ülepítik a begyûjtött olajat, lefölözik a tetejét és különválasztják az aljára ülepedett anyagot. Ez az igazi veszélyes hulladék és az egészségre káros anyagok zöme is ebben van! Három cég veszi át ezt a trutyit a Biofiltertõl, egy tatabányai, amely komposztálja, az állati hulladékokat feldolgozó ATEV (csak nem lesz ebbõl is takarmány?!) és a csepeli Terra V nevû cég, amely nem tudni, mit tesz vele. Deák urat nem is igen érdekli.

A szûrt olaj felhasználása körül van a legtöbb kérdõjel. "Sok rákkeltõ vegyületet tartalmaz." Írtuk a múltkor, de errõl nincsenek igazi tudományos adatok. Deák György szerint ezt soha senki nem vizsgálta meg, és a PAH-vegyületekrõl sem bizonyított a karcinogén hatás, legfeljebb, hogy irritálja a gyomor nyálkahártyáját. Takarmányozási célból ma már felhasználható (egyedül a hõkezelés a fontos az állategészségügyiek szempontjából), sõt az ÁNTSZ-ek és felügyeleti szerveik még emberi fogyasztásra is ajánlják a használt olajat, mondta Deák György. Ezt az ÁNTSZ Élelmezésügyi Osztályán cáfolták. A Biofilter által szûrt olaj kb. 10%-a megy takarmányba. Ha vannak káros anyagok az olajban, akkor az az állatok szervezetébe kerül, de ezt állítólag nem vizsgálja senki. Az etetési kísérletek mind jó eredménnyel zárultak, még a szûretlen olaj sem okozott bajt az állatokban, csak a kiülepített anyag volt ártalmas. Vannak aggasztó adatok is azonban, már a piaci tojásban is ott vannak a PAH vegyületek, feltehetõen a takarmányból származnak.

PAH-mentes takarmány

A vegyipar használ fel mintegy 40%-ot a Biofilter olajából, ebbõl száradó gittek, légyfogó, stb készül. Szappangyártásra is adnak el némi olajat, itt sem lehet tudni, hogy mit tartalmaz a késztermék pontosan. Vannak bõrön át felszívódó káros anyagok, amelyek állítólag elõfordulhatnak a sütõolajban.

A legjobbnak tûnõ felhasználási módot az építõipar szolgáltatja, kb. 40%-át aszfaltba keverik a Biofilter által elõállított olajnak. Persze azt is meg kellene vizsgálni, hogy kioldódhat-e az aszfaltból veszélyes anyag, de még ez az újrahasznosítási mód tûnik a legkevésbé problémásnak.

A Biofilter kft. Budapest területén és a Balaton környékén kiterjedt gyûjtõhálózattal rendelkezik. Kérésre 25 vagy 60 literes hordót helyeznek ki, amelyet rendszeresen ürítenek. A fent említett vitás pontok ellenére nagyon fontos tevékenységet végeznek és jó lenne, ha a háztartásokból és az éttermekbõl hozzájuk kerülne a lehetõ legtöbb használt olaj, és nem kerülne a lefolyókba, a szemétbe vagy menzások ebédjébe.