GY.I.K.

  • 2009. október 13.
  • szerk

Hogyan komposztálható jól a levágott fű?

1. Megelőzés I.: Felmerül a kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán a lenyírt füvet összegyűjteni. Ha elég gyakran nyírjuk - nem hagyjuk felmagasodni - akkor érdemes inkább ott hagyni ahol keletkezett, így helyben lebomlik és szerves anyagként táplálja a talajt. Nem kell műtrágyát, tápoldatokat használni.

2. Megelőzés II.: A lenyírt fű nagyszerűen felhasználható talajtakarásra is: bokrok, fák alatt vagy ágyásokon növények közt szétterítve visszaszorítja a gyomosodást, csökkenti a talaj nedvességtartalmának párolgását, lebomolva pedig pótolja a talaj tápanyagait. Az így kialakított fűtakaró ne legyen 3-4 cm-nél vastagabb, különben rohadni kezd, illetve elzárja a levegőt a gyökerek elől. 


3. Komposztálás:
Ha túl nagy mennyiségben teszünk egyszerre füvet a komposztra, akkor a fű magas nedvességtartalma miatt kellemetlen szagot árasztva rohadásnak indul, bepenészedik. Ez elkerülhető, ha:

  • ... egyszerre mindig csak egy kis adag lenyírt füvet keverünk a komposztba;
  • ... a maradékot kissé kiszárítjuk a napon (némileg szétterítve vagy gyakran forgatva), hogy veszítsen nedvességtartalmából, és csak ezt követően keverjük a komposzthoz. A száraz fűből egyébként érdemes mindig tartalékolni is néhány kupacnyit, hogy a nyári hónapokban a komposztra kerülő gyümölcsöt és zöldséget be tudjuk takarni egy-egy maréknyival - ezzel elkerülhetővé válik a muslicák tömeges megjelenése;
  • ... a fűnyesedéket nem csak magában dobjuk a komposztra, hanem száraz anyaggal keverve (fanyesedék; ágdarálék; szalma; törek; ősszel félretett száraz avar; vegyi anyagokkal ill. festékkel nem kezelt fa forgácsa; esetleg száraz komposzt), ezzel csökkentve a nedvességtartalmat.
 
További "mentőövet" jelenthet rossz szagok ellen a komposzthalom gyakori átrakása, keverése, szellőztetése (komposzthalom közepébe függőlegesen elhelyezett, összekötött nád- vagy gallynyaláb, esetleg kilyuggatott műanyag cső).
 

Hol adható le komposztálható szerves hulladék Budapesten és környékén?

1. Főkert Rt. Budapest
X. ker. Keresztúri u.130 Telefon: 261-8425

2006-os adat: Ezen a komposzttelepen lakosság számára 100 kg-ig ingyenesen adható le zöldhulladék (Budapest bármelyik kerületéből érkezőktől átveszik.). A telep nyitva tartása: H - CS 7.00 - 15.30 P 7.00 - 15.00 Behozható max. 25-30 cm törzsátmérőjű gally, ág is. A telepen forgalmazási engedéllyel rendelkező komposzt is kapható kimérve.


2. COMPOSTAL Kft.
Tárnok 2461, Pusztazámori u. Hrsz 0207/6. tel: 06-23/711-064,
www.compostal.hu, [email protected],
Domaföldi Zsolt 06-30/9416-233.

A zöldhulladék befogadásának árairól telefonon adnak felvilágosítást.

Hol kapható kiadvány, szakirodalom komposztáláshoz?