Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöldebb fesztiválokért dolgozunk augusztusban

  • 2018. július 30.
  • Peti

A nyári fesztiválszezonban sem tétlenkedünk, mert ránk várnak a cserkészfesztiválok, ahol a szemléletformálás mellett a rendezvények hulladékos lábnyomást is csökkenteni igyekszünk.

Már 2017-ben részt vettünk szakmai együttműködő partnerként Magyarország első zéró hulladékos fesztiválján. Erről itt írtunk beszámolót.

A sikereket az is mutatja, hogy már tavaly ősszel kaptunk megkeresést az idei fesztiválszezonra. Olyan lelkes fiatalokkal kezdtünk közös munkába, akik célul tűzték ki, hogy a szórakozás, feltöltődés és kulturális programok mellett szeretnék, ha a közösségük tagjai fejlődhetnének a környezettudatosság területén is. Hamar közös nevezőre jutottunk, és nem kellett sokat várni, azon kaptuk magunkat, hogy két fesztiválra is meghívást kaptunk. Nem váletlen, hiszen azonos közösségből fakadnak ezek a programok: a Scoutland Fesztivál és a Gubacs Fesztivál egyaránt a cserkész fiatalokat hivatott megszólítani.

fesztival

Célunk, hogy a fesztiválozók a lehető legkisebb hulladékos lábnyomot hagyják maguk után, és mindeközben új elhatározásokkal jussanak közelebb egy fenntartható és hulladékmentes élet felé. Gyakorlati tanácsokkal, tippekkel segítjük majd őket információs standukkal, ahol természetesen elmaradhatatlan kellékeink az interaktív, szemléletformáló játékaink. 

A nagyobb kihívást kedvelők kipróbálhatják majd Magyarország első környezettudatos szabadulószobáját is a fesztiválok helyszínén: Dunaújvárosban és Bercelen.

Mindkét fesztivál programjában helyet kaptak közösségi programok is, többek között az "Úton a Nulla Hulladék felé" névre keresztelt workshopunk is. A résztvevők itt megismerkedhetnek a hulladékmegelőzés lépéseivel és megoszthatják egymással tapasztalataikat, ötleteiket. 

A szemléletformálás területén e fentieken kívül nagyon fontosnak tartjuk a rendezvények kommunikációját is. Már előre tájékoztatni kell a résztvevőket, hogy fekészülten érkezzenek a helyszínre. Így máris egy lépést tettünk a pazarló, nem környezettudatos magatratás megelőzésére. 

A tudatos magatartás, és a szemléletmód elsajátítása mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeken a rendezvényeken a lehető legjobban meg is valósuljanak azok az elvek, amiket vallunk. Ilyen például az egyszer használatos műanyagok kiváltása tartós evőeszközökkel, újratölthető poharakkal. A hulladék mennyiségének minimalizálása, és a keletkező hulladék szakszerű szelektálása és elszállítása. Ezeknek a tevékenységeknek évek óta hiteles szakértője a Zöldövezet, akikkel nagy örömmel és lelkesen működünk együtt a nyári fesztiválszezonban is. Hozzájuk köthető a manapság egyre népszerűbb újrapohár (vagy fesztiválpohár), mely már számos kisebb és nagyobb rendevényen aratott sikert.

Ha érdekel a környezettudatos fesztiválozás, szeretnél jobban megismerni minket, gyere el ezekre a programokra, vagy csatlakozz önkéntes csapatunkhoz. (jelentkezés: peter <kukac> humusz <pont> hu)

2018. augusztus 17-19 között a Szalki-szigeten találkozhatsz velünk.

2018. augusztus 23-26 között pedig Bercelen leszünk megtalálhatók.