Vizsgálat készült a hulladékégetők környékéről származó élelmiszerekről

  • 2024. május 01.
  • PKata

Aggasztó eredményeket mutatott két vizsgálat is, amely a hulladékégetők környékéről származó élelmiszerek szennyezettségét vizsgálta.

Riasztóan szennyezett élelmiszereket találtak hulladékégetők közelében – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A Food Ingredients 1st cikkére hivatkozva azt írták, a szlovák és holland hulladékégetők környékéről származó tojásokban igen magas szennyezőanyag-szintet mért a Zero Waste Europe és a ToxicoWatch Alapítvány.

A szlovák hulladékégető közelében gyűjtött tojásokban és növényekben magas dioxin- és PFAS-szintet mértek. A tojás dioxintartalma 300 százalékkal meghaladta az uniós határértéket, a mohamintákból pedig az Európában mostanáig mért legnagyobb nehézfém-koncentrációt mutatták ki.

banner

„Hasonló eredményt hoztak egy holland hulladékégető környezetében végzett vizsgálatok is: a háztáji tojásokban mért dioxinszint ott is az uniós határérték háromszorosa, míg a PFAS-koncentráció a Hollandiában eddig mért legmagasabb volt”

 

Forrás: hazipatika.com