Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes mennyiségű műanyagot esznek meg a frissen kikelt tengeri teknősök

  • 2020. szeptember 02.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Nem sokkal a kikelésük után elpusztult tengeri teknősök tetemét vizsgálták a floridai egyetem Whitney Tengeri Biotudományi laboratóriumának szakemberei. A 42 álcserepesteknős sikeresen eljutott a fészekből a nyílt vízig és táplálkozni kezdett, ám az erős szelek vagy a gyenge egészségi állapotuk miatt partra sodródtak. Ez döntő életszakasz a fiatal teknősöknél: muszáj bőségesen enniük, hogy megerősödjenek az után, hogy a parttól több száz kilométerre lévő táplálékszerző helyekre úsznak, illetve, hogy elég nagyra nőjenek, s ne váljanak ragadozók prédájává.

A Florida északkeleti partjain begyűjtött teknőstetemek közül 39-ben (93 százalék) mutattak ki műanyagot a kutatók, gyakran megdöbbentően nagy mennyiségben. Többségében kemény, leggyakrabban fehér színű műanyagdarabokat találtak.

Egy 48 grammos teknősből 287 műanyagdarabot szedtek ki, míg egy mindössze 27 grammos társában 119 különálló műanyagdarabot találtak.

Veszélyes mennyiségű műanyagot esznek meg a frissen kikelt tengeri teknősök

Ebben a korai életszakaszban a teknősök az óceán felszínén élnek, ahol a lebegő hínárok biztosítanak menedéket számukra. A kis teknősök gerinctelenekkel, például planktonokkal táplálkoznak. A tanulmány szerint a teknősök tápláléknak nézik és megeszik a hínárrengetegben és annak közelében úszó műanyagokat.

A kutatók egyelőre nem tudnak sokat arról, hogy a műanyagdarabok lenyelése mennyire széles körű probléma és milyen egészségi következményekkel jár a fiatal tengeri teknősök esetében. Az biztos, hogy ha az állatok nagy mennyiségű műanyagot fogyasztanak el, akkor a lebomlásuk során keletkező részecskék és a belőlük származó kemikáliák bekerülnek a véráramukba.

A lenyelt műanyagdarabok eltömíthetik a teknősök gyomrát, beleit, elfoglalva a helyet a valódi táplálékok elől, amelyekre szüksége van az állatoknak a túléléshez és a növekedéshez.

Az óceánokban évente csaknem 11 millió tonna műanyag kerül, és az előrejelzések szerint 2040-re ez a mennyiség csaknem megháromszorozódik, elérve a 29 millió tonnát.

A műanyag évszázadokon át megmarad a természetben, még a sós tengervízben is. Az 1950-es évekből, a műanyagtermékek tömeggyártásának kezdetéről származó anyagok még ma is ott vannak az óceánokban.

A képek forrása: theconversation.com, pinterest.com

Forrás: hvg.hu