Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Útjára indítottuk a Nulla Hulladék Programunkat

  • 2009. május 12.
  • humusz
Szerző: 
admin

maj9nhn_032_120Sokan voltak kíváncsiak a 2009. május 9-én, a Nulla Hulladék Napon útjára indított nagyszabású hulladékcsökkentő programunkra, melynek Komposzt Ünneppel, Palya Bea koncertjével, játékos vetélkedővel és gyerekprogramokkal egybekötött kampányindítóját a környezettudatos módon kialakított „főhadiszállásunkon", a HuMuSz-házban és kertjében tartottuk. Kolontár Elvira riportja.

Útjára indítottuk a Nulla Hulladék Programunkat

Teljes élet - nulla hulladék

nh_szines_fekvo_rgb_120A Nulla Hulladék Program fontos eleme a Teljes élet - nulla hulladék címet viselő országos roadshow, amelynek keretein belül 36 fesztiválon találkozhatnak majd velünk az érdeklődök az ország számos pontján - ennek első állomása volt a Nulla Hulladék Nap. A fesztiválokra ellátogatók a HuMuSz standján megismerhetik hulladékmegelőzési tanácsainkat, egyszerű, ám bevált ötleteinket, amelyek segítségével könnyen és olcsón zöldebbé varázsolhatják majd saját háztartásukat is.

Főszerepben: a kukák és ami belekerül

A napot a köztudottan „zöld" Novák Péter és kukákon, ceglédi kannán, porszívócsövön, sörösdobozokon játszó alkalmi zenekara indította, hogy a kukazajjal is felhívjuk a figyelmet arra, mi mindenre használhatjuk kidobásra ítélt tárgyainkat.

maj9nhn_016_400 

Kukazaj

--------------------------------------------------------------

10 kis lépés a fenntartható fejlődés ösvényén

„Nagyon örülök, hogy egyre többen kíváncsiak a hulladékcsökkentési koncepciónkra és zöld ötleteinkre - mondta megnyitó beszédében Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség elnöke. - Tőlünk nyugatabbra már „trendi" zöldnek lenni, környezettudatosan élni, de a nyugat-európai országokban azt is tudják, hogy ehhez nem elég csak szelektíven gyűjteni a hulladékot, hanem tudatosan törekedni kell arra, hogy a hulladékunk mennyisége legyen jóval kevesebb. A hazai hulladéklerakók mintegy felének vészesen közelgő júliusi bezárása és a szemétdíjak közeljövőben várható drasztikus növekedése csak két fontos példa, hogy miért kellene jelentősen csökkentenünk a hulladékunkat - egyéni és közösségi szinten egyaránt.

 maj9nhn_148_400

Megnyitó a HuMuSz kertjében

------------------------------------------------------------------

Mielőtt bárki úgy gondolná, hogy a nulla hulladékhoz egyik pillanatról a másikra fel kellene rúgni a jelenlegi fogyasztási, termelési rendszereket, a mostani életvitelünket, vegyük észre, hogy már most is számos olyan kezdeményezés van - települési komposztálási programok, bababörzék, használt cikkek kereskedelme, biogazdaságok terjedése stb. -, ami a nulla hulladék elérését szolgálja - hangsúlyozta Szilágyi. - Szerintünk az átalakulásnak fokozatosnak, szélsőségektől mentesnek kell lennie, de nem kell nulláról kezdenünk, hiszen ezen az úton már el is indultunk."

Hogyan lehet zöldebb a háztartásod?

Mi is tudjuk, hogy manapság nem könnyű megoldani a szemétmentes életet, ezért is állítottuk össze 10 lépéses egyszerű háztartási programunkat, amellyel nagyon is sokat tehetünk azért, hogy minél kevesebb tárgy, anyag, érték landoljon a kukában.

A Nulla Hulladék Napon debütáló rendezvénysátrunkban tekinthették meg az érdeklődők kiállításunkat, mely ezt a 10 lépést foglalja össze számos bevált tippel és egyszerű ötlettel körítve. A HuMuSz ezzel a sátorral és kiállítással vesz majd részt a nyári-őszi fesztiválidőszak 36 rendezvényén is, tehát aki most lemaradt a megnyitóról, ott is találkozhat majd velünk és tanácsadóinkkal.

A Nulla Hulladék Napon Endrei Judittól, a Nulla Hulladék Program háziasszonyától is további hasznos tippeket hallhattunk azzal kapcsolatban, hogy ő hogyan alakítja ki zöldebb, környezettudatos háztartását.

maj9nhn_032_400 

Endrei Judittal Földesi Dóra, a fesztiválsorozat koordinátora beszélgetett

-------------------------------------------------------

Kukadiéta: nagy sikerrel indult el a zöld háztartási versenyünk

kuka_szines_rgb_120Négy hónapig tartó, Kukadiéta nevet viselő lakossági versenyünk már az első napon is sok érdeklődőt vonzott, valószínűleg a hasznos nyeremények (falusi turizmus utalvány, kerékpár, ágaprító komposztáláshoz, zöld háztartás tanácsadás, energia tanácsadás, biocsomag biotermelőktől, színházbérlet, fair trade csomag stb.) is közrejátszottak ebben.

A versennyel nem titkolt célunk ezeknek a példáknak az összegyűjtése és széles körben való elterjesztése is. Ezért az összegyűlt zöld megoldásokat rendszeresen közzétesszük majd, hogy az érdeklődők és témára fogékony emberek hosszú távon is egy élő közösséget építhessenek, ahol folyamatos az ötletek felvetése, megvitatása és a praktikák csereberéje.

És te mit vállalsz a jó ügyért?

Novák Péter volt az első, aki környezettudatos fogadalmát felírta a vállalások falára, amin nyilvántartjuk mindazoknak a vállalt tevékenységeit, akik szeretnék zöldebbé tenni saját háztartásukat.

maj9nhn_030_400 

„Esővízgyűjtőt készítek..."

A nap végére az ő jó példáját még sokan mások is követték.

Amíg a felnőttek a kiálllításunkat, a redesignerek vásárát tanulmányozták, vagy éppen lazítottak egyet egy fair trade kávé vagy egy pohár házi bodzaszörp társaságában, addig a gyerekek sem unatkoztak.

maj9nhn_056_400 

Készülnek a kézműves remekek

----------------------------------------------------------

A tanösvényünkön végigvezető vetélkedőn játszva ismerkedhettek meg a szelektálás, komposztálás, újrahasználat fogalmaival, próbára tehették kézügyességüket és fantáziájukat a kézművesek asztalánál, pihenésképp pedig bábműsort is nézhettek, és meghallgathatták Palya Bea koncertjét.

maj9nhn_136_400 

Palya Bea és Szilágyi László

-------------------------------------------

Fotózd le a nulla hulladékot!" - meghirdettük a fotópályázatunkat

A pályázó feladata, hogy a fényképei segítségével felhívja a figyelmet a hulladékproblémára. A HuMuSz Nulla Hulladék Programja keretében 10 lépést határozott meg, amelyek segítségével csökkenthetjük a hulladék mennyiségét a mindennapjaink során, Ezt a tíz lépést kell a pályázónak ötletesen, egyedi módon képekben megjelenítenie. Egy pályamű akkor teljes, ha abban a pályázó mind a 10 pontot feldolgozta. A pályázat fődíja egy 150.000 Ft értékű fotófelszerelés utalvány és egy HuMuSz ajándékcsomag.

Tovább információ: www.humusz.hu/fotopalyazat.

Komposztszépségverseny is indult a Komposzt Ünnep alkalmából

A Nulla Hulladék Nap egyik fő témája a komposzt volt, és ami valóban ünneplésre adott okot, az az, hogy ma már a fővárosban is egyre több kerületben komposztálnak.

A 10 lépéses Nulla Hulladék program egyik fő pontját a komposztálás jelenti, hiszen a szemétbe kerülő háztartási és kerti szerves anyag az összes hulladék 30 %-át teszi ki, ennyivel csökkenthető tehát a szemetünk mennyisége és a szemétszállítási díj is, ha a kertben vagy az udvaron komposztálunk. Az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben egy nagyváros kellős közepén is vígan komposztálhatunk, hiszen elegendő egy aprócska zöld folt a komposztkeret elhelyezéséhez, és a keletkezett „mesterséges humuszt" nemcsak a lakóközösség saját kertjében használhatjuk fel, hanem az utcai fák és még szobanövényeink táplálásához is.

A már gyakorló komposztálók körében nagy sikert aratott Heé Veronika komposztdoktor, aki a befőttesüvegben hozott mintákat megvizsgálva adott további tippeket a komposzt minőségének javításához. (kep_049 Heé Veronika komposztdoktor tanácsot ad a komposztáláshoz)

A Komposzt Ünnep alkalmából komposztszépségversenyt is indítottunk, amelyre bármilyen típusú házi komposztkeret, - domb, - halom nagy felbontású fényképével lehet nevezni a [email protected] e-mailcímen.

Egy kis ízelítő a tippjeinkből

Amit lehet, javíttassunk meg, ahelyett, hogy azonnal kidobnánk és újat vennénk. Válasszunk visszaváltható csomagolású termékeket, amiből már nem lehet - pl. PET palackos ásványvíz -, annak csomagolását szelektáljuk. Vigyünk vászonszatyrot, kosarat magunkkal a boltba, a piacra, tojástartót a tojásnak, haladóbbak műanyag dobozokat a felvágottnak, sajtnak, gyümölcsöknek, hogy minél kevesebb szatyrot és csomagolást kelljen otthon kidobnunk. Járjunk könyvtárba, kölcsönzőbe, cserebere-börzékre, a szerves hulladékunkat komposztáljuk.

Ez csak néhány példa abból a rengeteg ötletből, amit a Nulla Hulladék Napra ellátogatók hazavihettek magukkal, és amelyekből látható, hogy környezettudatosnak lenni se nem bonyolult, se nem drága.. Némi odafigyelésre ugyan szükség van, de egy tisztább és élhetőbb környezetet nyerünk vele, és nem utolsósorban spórolhatunk is.