Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újrahasznosíthatónak kell lennie minden zöldség és gyümölcs csomagolóanyagnak

  • 2023. február 01.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Újrahasznosíthatónak kell lennie a zöldség és gyümölcs csomagolására felhasznált csomagoló- és címkézőanyagok mindegyikének az Európai Unió tagállamaiban 2025-től – hívta fel a figyelmet a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A szabályozás értelmében az újrahasznosíthatóság fokát egy, az energiahatékonysághoz hasonló skálán fogják osztályozni, A-tól E-ig. A legrosszabb, E minősítésű csomagolásokat pedig 2030-tól ki is fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd. A megfelelés érdekében a zöldségek és gyümölcsök csomagolásában és címkézésében fokozatosan át kell térni a biológiailag lebomló anyagok használatára, és még az exportáló vállalatoknak is meg kell majd felelniük ezeknek az előírásoknak.

Az intézkedéssel elejét szeretnék venni a csomagolóanyag-hulladék mennyisége jelentősen nőjön. Az EU ezt 19 százalékosra becsüli 2030-ra, de a jelenlegi ütem szerint – ha nem tesznek ellene semmit – akkor 46 százalékos is lehet ennek a mértéke.  A szabályozás bevezetésével az Európai Bizottság szerint az ágazat 2050-re éri majd el a klímasemlegességet – emlékzetetett a FruitVeB.

Forrás: greenfo.hu

Kép forrása: fruitveb,hu