Újabb vizsgálat bizonyítja, hogy súlyos betegségeket okozhatnak a mikroműanyagok

  • 2024. június 02.
  • PKata

Egy új vizsgálat az életmódtól független negatív hatásokat bizonyította és a vérrögök kialakulásáért is ezeket tette felelőssé a mikroműanyagokat, amik ott vannak az építőanyagokban és zacskóinkban is.

Az év elején robbant a hír, hogy az eltömődött artériákból származó zsírlerakódások több mint 50 százalékában mikroműanyagokat, műanyag szilánkokat tartalmaznak. Ez volt az első tanulmány, ami kapcsolatot teremtett a mikroműanyagok és az egészség között.

Kínai kutatók új tanulmánya most a szív és az agy artériáiból műtéti úton eltávolított vérrögökben talált mikroműanyagokat, ahogy az alsó lábszár vénáiban is. Ugyan a tanulmány csak 30 beteg bevonásával készült, nem mérhető a márciusban közzétett artériás plakkvizsgálatban 34 hónapon keresztül követett 257 beteghez, de azért az eredmények mégis árulkodóak.

A 257 beteges analízis bizonyította, hogy a plakkokban lévő mikroműanyagok növelik a szívroham vagy szélütés kockázatát, A 30 BETEGES VIZSGÁLATBÓL PEDIG AZ DERÜLT KI, HOGY A VÉRRÖGÖKBEN LÉVŐ MIKROMŰANYAGOK SZINTJE ÉS A BETEGSÉG SÚLYOSSÁGA KORRELÁLHAT.

Az alanyok műtét után voltak, melyek során eltávolították a vérrögöket agyvérzés, szívroham vagy mélyvénás trombózis miatt. Az átlagosan 65 éves betegekre különféle életmódbeli sajátosságok, szokások voltak jellemzőek, volt, aki dohányzott, volt, aki több alkoholt ivott, előfordult magas vérnyomás és cukorbetegség is. De mind naponta használtak műanyag termékeket, és nagyjából ugyanannyian voltak vidékiek, mint városiak.

A 30 vizsgált vérrög közül 24-ben találtak különféle méretű mikroműanyagokat, változó koncentrációban. A tesztelés során ugyanazokat a műanyagtípusokat is azonosították, mint amelyeket az artériás plakkok vizsgálata során észleltek:

  • polivinil-kloridot (PVC)
  • polietilént (PE).

A PVC az építőiparban gyakran használt műanyag, a PE főleg palackokban és szatyrokban fordul elő. Ez a két leggyakrabban előállított műanyag. Az új tanulmány poliamid 66-ot is kimutatott a vérrögökben, ez a szövetekben és textíliákban általánosan használt műanyag. Az azonosított 15 típus közül a PE volt a leggyakoribb, ami az elemzett részecskék 54 százalékát tette ki.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akiknél magasabb a mikroműanyagok szintje a vérrögökben, magasabb a D-dimer szint is, mint azoknál, akiknél nem észleltek mikroműanyagot a vénákban. A D-dimer olyan fehérjetermék, ami az alvadási folyamat során keletkezik, nagy mennyisége vérrögök jelenlétére utalhat. Vagyis a mikroműanyagok vérrögöket okozhatnak. 

 

Forrás: https://index.hu/tudomany