Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új tároló Csernobilban

  • 2021. augusztus 25.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A tesztelési fázisban lévő létesítmény csökkenti Ukrajna más országoktól való függését a nukleáris hulladék ártalmatlanításában.

Új létesítményt helyeznek üzembe Csernobilban a használt nukleáris üzemanyag tárolására. Az új tároló csökkenti a más országoktól való függést a kiégett fűtőelemek ártalmatlanításában. Ukrajna eddig Oroszországba küldte a használt üzemanyagot, ami rengeteg pénzbe került.

„Amikor a használt üzemanyag megérkezik, másik tartályba kerül, és áthelyezik a tárolóhelyre. Ezután már csak a tárolási körülményeket kell ellenőriznünk” – mondja az Energoatom projektfejlesztési igazgatóhelyettese, Volodimir Holosa.

A fő technológia az amerikai Holtec International cégtől származik, amelytől Ukrajna 90 tárolót vásárolt nukleáris hulladék tárolására. A tartályokat speciális teherszállító járművek segítségével mozgatják.

Az egyik szállítómunkás, Ivan Jevenko szerint a módszer „kényelmes és biztonságos”. Ha a szállító jármű tele van üzemanyag tartályokkal, legfeljebb 320 méter/óránkénti sebességgel közlekedhet.

 

 

A tároló létesítmény jelenleg tesztelési fázisban van. A terv az, hogy Ukrajna majd saját tartályokat fog gyártani a Holtec közreműködése nélkül. A projektre eddig mintegy 200 millió dollárt költöttek, a végösszeg pedig 1,7 milliárd dollár körül lehet.

forrás: Euronews